Barcelona

El Parlament de Catalunya ultima una llei que convertirà la llengua de signes en oficial

Si fem un gest de rascar-nos el bigoti, estem parlant de Pasqual Maragall. I si els quatre dits de la mà que es pentinen de costat, Jordi Pujol. Aquesta és la manera de representar els últims dos presidents de la Generalitat en la llengua de signes, un llenguatge que serà oficial a Catalunya. El Parlament està ultimant una llei que equipararà la manera de comunicar-se dels sords en català amb la llengua parlada.

Actualitzat
El llenguatge signat català és diferent del castellà i és utilitzat per milers de persones sordes a tot Catalunya. De fet, la llengua de signes no és universal sinó que hi ha varietats idiomàtiques que produeixen algunes situacions curioses. Per exemple, a Catalunya el Nadal es representa amb signe del bec del gall d'indi; en castellà, es fa el de la simbomba. Per expressar un tomàquet, en català fem el gest de sucar-lo en una llesca de pa. En castellà, en canvi, el de tallar-lo en rodanxes.

Els polítics també tenen la seva manera de ser identificats. En els espais del canal 324, Televisió de Catalunya i Canal Parlament, acompanyats d'una persona que tradueix les paraules al llenguatge de signes, es pot veure les diverses maneres d'anomenar els polítics. A Pasqual Maragall se'l representa rascant-se el bigoti, a Jordi Pujol fent el gest de les quatre barres a la mà i pentinant-se el cap de costat, i a José Luis Rodríguez Zapatero amb el clàssic gest de la cella que fins i tot va formar part de la seva campanya electoral.

Ara tots aquest signes seran oficials a Catalunya. Ja ho eren des del 1994, però en el nou Estatut s'especifica que els poders públics hauran de garantir l'ús de la llengua de signes catalana i les condicions que permetin assolir la igualtat de les persones amb sordesa que optin per aquesta llengua, que ha d'ésser objecte d'ensenyament, protecció i respecte.

El Parlament català ultima una llei que equipararà el llenguatge de signes a les altres llengües oficials. Quan s'aprovi, serà la primera d'aquestes característiques a l'estat espanyol. Es tracta d'un projecte pioner a l'estat espanyol que el programa "Parlament", del canal 33, tractarà més extensament a dos quarts de nou del vespre d'aquest dissabte.

Un llenguatge tan antic com la humanitat

Fa uns anys el llenguatge de signes es considerava simple mímica però actualment es reconeix com un sistema lingüístic complet que té tanta riquesa com qualsevol altra llengua oral. És també una llengua viva que constantment crea nous signes.

La llengua de signes és tan antiga com l'oral. Hi ha documentades tribus al nord del continent americà que la utilitzaven per comunicar-se entre elles. Fins i tot hi havia un poble establert a l'illa de Manhattan amb una gran majoria de persones sordes per causa d'un gen dominant. Entre elles es comunicaven mitjançant signes.

El llenguatge, però, és diferent a diverses parts del món. Al contrari del que es creu sovint, la llengua de signes no és universal. Al món hi ha 120 llengües de signes diferents. A Catalunya n'hi ha una de pròpia. La llengua de signes catalana la parlen actualment 25.000 persones.

La Federació de Persones Sordes de Catalunya treballa des de fa anys perquè una llei reconegui la llengua de signes catalana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut