París

Els cinc homes identificats per França com a presumptes etarres són bombers catalans

Els presumptes etarres enxampats en un supermercat francès no són terroristes, sinó bombers. Així ho ha reconegut aquest dissabte al matí el govern francès, que havia identificat per error cinc bombers catalans com els suposats etarres que van assaltar un concessionari de cotxes i que van matar un gendarme aquesta setmana. Ara, la Generalitat demana que tot s'aclareix al més aviat posible. També s'hi ha pronunciat el govern espanyol, que lamenta l'error, però manté tota la col·laboració amb el país veí en la lluita contra ETA.

Actualitzat
Embolic per un vídeo difós per la policia francesa i que presenta un grup de catalans com a presumptes membres d'ETA. El govern francès ha admès que els homes que hi apareixen no són membres de l'organització terrorista, sinó cinc catalans que han viatjat a França amb un grup de deu persones.

Els catalans, entre els quals hi ha tres bombers de la Generalitat i dos més de l'Ajuntament de Barcelona, eren de vacances a França practicant esports de muntanya i s'han assabentat dels fets a través de familiars que han vist les imatges a la televisió. Al vídeo, captat per la càmera de seguretat d'un supermercat, es veuen cinc persones, que el Ministeri de l'Interior francès identificava com el presumpte cap de la banda terrorista i quatre suposats etarres més.

Van ser companys i familiars dels bombers els que els van identificar en veure'ls en els mitjans i van alertar de l'error. El que no se sap encara és l'origen d'aquesta confusió. Algunes fonts indiquen que el presumpte etarra detingut al lloc de l'atemptat hauria identificat els homes de les imatges com a terroristes en els interrogatoris. Altres diuen que la identificació errònia l'haurien fet els companys del gendarme mort. El Ministeri de l'Interior espanyol s'ha limitat a confirmar al 3/24 que només ha fet d'intermediari d'aquestes imatges que li va enviar el govern francès en el marc de la cooperació antiterrorista.

La Generalitat demana que s'aclareixi la situació com abans millor i la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha lamentat l'error de les autoritats franceses. Tot i el malentès, De la Vega assegura que França i Espanya continuaran treballant per trobar els terroristes. 

La policia francesa ha pres declaració aquest dissabte al matí als cinc bombers, que ja han estat alliberats.

El govern francès havia fet públiques les imatges del supermercat amb l'objectiu d'obtenir informació que permeti detenir els terroristes que van participar en un robatori de cotxes dimarts a Dammarie-les-Lys, a prop de París, on van matar un policia i després van fugir.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut