Barcelona

Els bombers identificats per error com a terroristes tornen a Catalunya després del "malson"

Els cinc bombers identificats per error com els terroristes implicats en el tiroteig en què va morir un policia francès ja tornen a ser a Catalunya després d'haver viscut el que ells han qualificat de "malson". Després de declarar voluntàriament a la comissaria de Melun, s'han desplaçat a la seu de la Generalitat a París. En arribar a Barcelona han evitat la notorietat i les preguntes. En una breu intervenció asseguren que estan cansats però bé, que la policia francesa els ha procurat un tracte "molt correcte" i han demanat respecte per a la seva intimitat en els pròxims dies. També han donat les gràcies a la Generalitat i asseguren que "sense ella no seríem aquí".

Actualitzat
Un autèntic malson. Això és el que han viscut els cinc bombers catalans que havien anat a passar uns dies d'escalada als afores de París. Han arribat sans i estalvis però molt cansats i amb ganes de passar pàgina, d'oblidar el que han viscut les últimes 24 hores. Tot va començar quan van veure per internet unes imatges on apareixen ells en un supermercat dels afores de París. La veu en off assegurava que aquells nois que es podia veure al vídeo eren els presumptes membres d'ETA que havien assassinat un policia francès dimarts.

El Ministeri de l'Interior espanyol va donar credibilitat a les autoritats franceses i, fins i tot, va emetre el document a tots els informatius de màxima audiència, per demanar ajuda als francesos per trobar-los i detenir-los. La difusió de les seves identitats els podia posar en una greu situació de risc si arribaven a ser identificats. També, però, va ser, en part, la seva salvació. En veure-ho familiars i amics van donar ràpidament l'alerta de la confusió i la Generalitat va començar les gestions per desentrellar el malentès. Els bombers estan molt agraïts al govern català, sense les gestions del qual, han assegurat quan han arribat a Barcelona, "ara no seríem aquí".

Els bombers de la Generalitat Òscar Llop, David Moreda i Jordi Ciller, i els bombers de Barcelona Andreu Romeu i Òscar González, no es van atrevir a sortir de l'hotel en tota la nit i ahir al matí es van presentar voluntàriament a la policia. Van declarar durant més de sis hores, en les quals van detallar el motiu de la seva estada a França, on havien anat a escalar.

De forma discreta van sortir de la comissaria i van anar a la delegació de la Generalitat a París, des d'on van anar directament cap a l'aeroport per marxar el més aviat possible cap a Barcelona. A l'aeroport del Prat els esperava una munió de periodistes, comandaments del cos de Bombers i la directora de Prevenció i Extinció d'Incendis de la Generalitat.

La lluita antiterrorista, retratada

L'assumpte incomoda les autoritats franceses, ja que l'error que s'ha produït treu molta credibilitat a les investigacions sobre la primera vegada que ETA mata un policia francès.

El titular d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha admès la responsabilitat en l'error de la difusió del vídeo i ha dit que van donar per fet el que era només una hipòtesi de la investigació.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut