Saragossa

Roldán surt de la presó i proclama: "Ja no haig de venir a dormir, sóc lliure"

L'exdirector general de la Guàrdia Civil Luis Roldán ha firmat la seva carta de llibertat i després de complir amb el tràmit ha sortit de la presó i ha proclamat davant dels nombrosos periodistes que l'esperaven a les portes del centre: "Ja no haig de venir a dormir, sóc lliure". Roldán ha deixat la presó per no tornar-hi després de passar-hi 15 anys dels 31 a què va ser condemnat i sense que hagin aparegut bona part dels diners que va defraudar. No obstant això, a la sortida del centre penitenciari Roldán ha afirmat: "Jo he pagat pel que he fet durament", mentre que d'altres "n'han sortit il·lesos".

Actualitzat
Luis Roldán ha quedat definitivament en llibertat poc després de les nou del matí, quan ha abandonat la rutina que els últims anys l'ha portat a sortir cada dia de la presó de Saragossa a primera hora i dirigir-se al seu domicili, després d'haver passat entre reixes una nit més. Roldán ja ha deixat enrere el tercer grau penitenciari al centre d'inserció social Trece Rosas i ho ha proclamat així: "Ja no haig de venir a dormir, sóc lliure".

Davant de la munió de periodistes que s'han apropat a l'entrada del centre penitenciari, Roldán ha valorat la seva posada en llibertat indicant que "ja he pagat pel que he fet" i que ara "s'ha complert un tràmit d'acord amb la llei penal". L'exdirector general de la Guàrdia Civil ha subratllat que ell ha pagat "durament", mentre que d'altres "n'han sortit il·lesos o quasi". Roldán ha conclòs: "Si m'ho permeten, no allarguin la falta de llibertat vostès ara", i tot seguit ha marxat sol i ha agafat un autobús cap a casa seva.

Luis Roldán ha reiterat que a partir d'ara es quedarà a viure a Saragossa, on portarà una vida normal "com fins ara". L'exdirector general de la Guàrdia Civil ha passat en tercer grau penitenciari la meitat de la seva condemna, per un dels casos de corrupció política amb més ressò de la democràcia espanyola. Roldán manté que els diners els té Francisco Paesa, el misteriós exespia que el va delatar.

El "cas Roldán"

El novembre del 1993, el desaparegut "Diario 16" alertava de l'augment espectacular del patrimoni del llavors director general de la Guàrdia Civil, Luis Roldán, amb propietats arreu del món, com un pis a París, en plena Milla d'Or, la propietària del qual explicava fa poc que el va comprar a una empresa.

Roldán va haver de comparèixer davant d'una comissió d'investigació del Congrés per donar explicacions dels sobresous cobrats dels fons reservats, les comissions d'obres en casernes i fins i tot dels diners dels orfes de la Guàrdia Civil.

On són els diners?


De fet, però, la principal pregunta continua, el 2010, sense resposta. On són els diners que Roldán suposadament guardava en paradisos fiscals? La realitat és que, d'un patrimoni il·legal de deu milions d'euros, només n'ha tornat quatre.

Roldán va protagonitzar una fuga de pel·lícula, que va durar vuit mesos i que va costar el càrrec al ministre de l'Interior, Antoni Asunción, que poques hores abans declarava tenir-lo localitzat.

La detenció, a Tailàndia i amb espies pel mig, no va ser menys cinematogràfica. Havia passat per catorze països, fins i tot havia concedit una entrevista secreta on amenaçava de destapar-ho tot, i s'havia amagat a Laos. El "cas Roldán" va posar contra les cordes el govern de Felipe González, i se situa ja com l'inici del seu declivi definitiu.

Finalment, la justícia va condemnar Roldán a 31 anys de presó, dels quals n'ha complert vuit íntegrament entre reixes, ja que des de finals del 2002 ja només anava a la presó a dormir.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut