Barcelona

El govern aprova ajuts als ajuntaments i Montilla pacta amb Zapatero aplicar la llei de catàstrofes

El govern ha aprovat les primeres ajudes per als ajuntaments i propietaris forestals afectats per la nevada de la setmana passada. El conseller Joaquim Nadal no ha especificat la quantitat de diners que hi destinaran, però ha explicat que seran per a les despeses extraordinàries que han tingut els consistoris, i perquè els propietaris forestals, tant públics com privats, netegin els boscos. Prèviament, Montilla i Zapatero han pactat que la demarcació de Girona es pugui acollir a la llei de catàstrofes.

Actualitzat
El govern ha aprovat les primeres ajudes destinades a les zones més afectades per la nevada. Seran ajudes als ajuntaments per les despeses extraordinàries que han tingut aquests dies i als propietaris forestals perquè retirin els arbres caiguts. Abans, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president de la Generalitat, José Montilla, han acordat en una conversa telefònica que les zones afectades pel temporal de neu i vent i les consegüents apagades es beneficiaran dels ajuts que preveu la llei de catàstrofes que ha entrat en vigor aquest mateix any.
 
Així ho ha comunicat Montilla en una trobada prèvia al Consell Executiu amb els consellers dels departaments que gestionen la resposta de les nevades: Joaquim Nadal (Política Territorial), Antoni Castells (Economia, de la qual depèn Energia), Joan Saura (Interior ), Francesc Baltasar (Medi Ambient), Jordi Ausàs (Governació) i Mar Serna (Treball).

Ajuntaments i propietaris forestals

El conseller d'Obres Públiques i Política Territorial, Joaquim Nadal, ha explicat que el Consell de Govern d'aquest dimarts ha aprovat cinc acords arran del temporal. Un és la compareixença, a petició pròpia, d'ell mateix i dels consellers Joan Saura i Antoni Castells al Parlament per parlar de la nevada.

Nadal també ha dit que obriran una línia d'ajuts per als ajuntaments que han tingut despeses extres per culpa del temporal i també per als propietaris dels boscos, tant públics com privats, perquè puguin netejar-los dels troncs i branques caigudes. El conseller no ha especificats els diners que hi destinaran, ja que es concretarà en el Consell de Govern de dimarts que ve, però ha assegurat que hi haurà partides extraordinàries.

Generadors desactivats

Joaquim Nadal ha recordat que encara hi ha persones sense llum i per això exigiran a les companyies elèctriques que restableixin la normalitat i que assegurin el subministrament elèctric a tothom. Fins i tot, ha apuntat que "si cal mantindrem els generadors encara que sigui desconnectats al territori" per si hi torna a haver problemes. Almenys, ha comentat, fins després de l'estiu.

Nadal ha dit també que el president José Montilla i el conseller d'Economia, Antoni Castells, citaran més endavant les companyies elèctriques per exigir-los un pla de contingència per millorar i reforçar les línies per evitar un altre caos com el d'aquests dies.

Nadal demana disculpes

El conseller ha agraït a tothom -ciutadans, empresaris...- el comportament durant la nevada i ha demanat disculpes per les mancances que hagi tingut el govern en la gestió del temporal.

1.800 persones sense llum

Tot i que s'han solucionat gran part dels problemes elèctrics, Endesa ha alertat que la situació encara és precària i que els talls de llum es poden repetir. Segons el director general de la companyia a Catalunya, Josep Maria Rovira, les reparacions són provisionals.

Vuit dies després del temporal encara hi ha persones sense subministrament elèctric. Segons les dades de Protecció Civil hi ha 1.800 persones que no tenen llum.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut