París

Les eleccions regionals franceses castiguen Nicolas Sarkozy i donen la victòria al Partit Socialista

Les previsions han encertat i el partit del president Nicolas Sarkozy hauria estat derrotat pels socialistes en la primera ronda de les eleccions regionals que han tingut lloc aquest diumenge. Segons els sondejos que s'han donat a conèixer després del tancament dels col·legis electorals, el Partit Socialista Francès, liderat per Martine Aubry, hauria obtingut un 30% dels vots, enfront el 26,5% que rebria la UMP de Sarkozy. Les enquestes també mostren uns bons resultats de l'extrema dreta del Front Nacional. L'abstenció s'ha situat en el 52%, la taxa més baixa en uns comicis regionals, que celebraran la segona ronda el 21 de març. A la Catalunya del Nord, aquests comicis es veien com els de la divisió.

Actualitzat
Tradicionalment, els comicis regionals castiguen el partit al poder i, a més, aquest cop la dreta hi arriba afeblida per les lluites internes. Les enquestes pronosticaven que els francesos castigarien a les urnes la gestió del president francès, Nicolas Sarkozy, i del seu partit, la UMP. Tampoc hi ajuda que Sarkozy es trobi en un dels moments més baixos de popularitat del seu mandat.

El Partit Socialista Francès, que espera que una victòria impulsi la figura de la seva líder, Martine Aubry, de cara a les presidencials del 2012, ja domina a la majoria de les regions del país.
 
Divisió a la Catalunya del Nord

La Catalunya del Nord ha votat a la regió del Llenguadoc-Rosselló. Allà, el Partit Socialista ha expulsat l'actual president, George Frêche, per diverses declaracions racistes. Les últimes van ser contra la selecció francesa de futbol perquè, segons Frêche, té massa jugadors negres.

De tota manera, Frêche encapçalava totes les enquestes d'opinió pel que fa a la primera i la segona volta dels comicis regionals. El Partit Socialista Francès, però, presenta una llista oficial encapçalada per l'alcaldessa de Montpeller, Hélène Mandroux.

També hi ha arribat dividida la dreta, liderada pel batlle sarkozista de Besiers, Raymond Couderc. El tercer en discòrdia és Jean-Louis Roumégas, candidat d'Europa Ecologia, que confiava superar el 10% de vots per passar a la segona volta i convertir-se en l'alternativa d'esquerra a fi de parar els peus tant a la dreta com a Georges Frêche.

Al contrari dels anteriors comicis regionals, no hi ha cap llista catalanista entre les onze candidatures presents en aquesta primera volta. Els partits catalans presents al territori han optat per integrar-se als partits francesos. ERC va amb Europa Ecologia, Unitat Catalana amb la UMP i Convergència amb el Partit Socialista Francès.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut