Barcelona

El català deixa de ser essencial en una Casa Gran del Catalanisme que aposta pel multilingüisme

La Casa Gran del Catalanisme renuncia a l'opció de defensar el català per sobre de tot i s'aposta pel multilingüisme davant l'evidència que a Catalunya ja no hi ha ni una, ni dues llengües, sinó fins a 300. És una de les conclusions del projecte que ha impulsat Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per modernitzar els seus postulats ideològics. Artur Mas ha rebut les propostes que la Fundació CatDem ha elaborat durant els darrers dos anys en el marc del projecte de la Casa Gran i els ha demanat que portin aquestes conclusions a altres partits polítics. Mas, però, ha deixat clar que aquestes propostes no configuren el seu programa electoral.

Actualitzat
El catalanisme deixa de ser essencialista a la Casa Gran. El projecte impulsat per CDC ha analitzat la situació actual del país i aposta ara pel multilingüisme per assolir els seus objectius. El nou catalanisme fa també un gir ecologista en els seus postulats ja que incorpora la sostenibilitat i l'economia verda com a part fonamental de la defensa de la pàtria.

Els treballs conclouen que cal assumir que Catalunya ja és un fenomen metropolità i s'ha de superar el discurs d'enfrontament entre Barcelona i la resta del territori.

El director de la Fundació CatDem, Agustí Colomines, ha estat l'encarregat de coordinar els debats que s'han fet durant els últims dos anys. La Casa Gran ampliarà aquestes característiques del seu renovat discurs en les conclusions dels treballs que s'han dut a terme en aquest temps.

Després del lliurament de les conclusions, Artur Mas s'ha compromès a assumir una part d'aquestes propostes, tot i que ha insistit que el document no és el programa polític de la seva formació. Mas ha explicat que analitzaran l'informe des de la perspectiva política i hi incorporaran "tot el que hi encaixi".

Mas també ha convidat la Fundació CatDem a traslladar les seves propostes a la resta de partits catalans perquè puguin fer el mateix per la regeneració catalanista.

Les conclusions també adverteixen que Catalunya només podrà tenir un rol destacat a nivell internacional "si té èxit com a país". Apunten que és necessari fomentar l'esperit emprenedor, millorar l'educació i assumir, en el terreny econòmic, un model de competitivitat responsable i sostenible.

Mas ha acabat el seu discurs davant un Auditori de Barcelona pràcticament al complet, subratllant que no està disposat a haver de justificar-se per ser català i parlar català. "La nostra identitat col·lectiva és la conseqüència d'una suma de segles d'història. És la nostra manera de ser i tenim dret a exercitar-la amb igualtat".

La Casa Gran és un projecte impulsat per Convergència Democràtica i, més concretament, pel seu líder, Artur Mas. La iniciativa es va engegar l'octubre de 2007 amb l'objectiu de refundar el catalanisme.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut