Barcelona

ERC i ICV acusen les elèctriques de desviar l'atenció amb la MAT

ERC i ICV-EUiA han coincidit en la seva crítica a les companyies elèctriques després dels efectes del temporal de neu, que manté sense llum milers d'abonats a la província de Girona des de dilluns, i els han exigit assumir responsabilitats i no "desviar" l'atenció dient que això no hauria passat amb la línia de molt alta tensió (MAT). El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha insistit que les causes d'aquesta falta de subministrament radiquen "en la distribució i no en el transport elèctric" i ha acusat Endesa de voler "distreure el personal per evitar les indemnitzacions als afectats". El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha acusat les elèctriques de tenir "molta cara" en vincular el temporal amb la MAT.

Actualitzat
A la sortida de la cimera anticrisi al Palau de la Generalitat, Puigcercós ha criticat que la caiguda de 33 torres elèctriques per la neu és culpa de la falta d'inversió en manteniment de la línia de mitjana tensió, i ha afegit que si el problema vingués del transport, l'apagada no hauria estat "per zones" dins d'una mateixa població.

El secretari general d'ICV i diputat al Congrés, Joan Herrera, ha acusat les elèctriques de tenir "molta cara o pretendre fer una broma de mal gust" quan vinculen la MAT les conseqüències del temporal. A més, ha criticat els "silencis clamorosos" que existeixen entorn d'aquestes companyies. Herrera, que ha assegurat no haver parlat amb Montilla de les seves declaracions en les quals va apuntar que amb la MAT les conseqüències haurien estat menys importants, sí que ha recordat que el seu grup va registrar al Congrés fa uns dies una proposició no de llei que permeti obligar les elèctriques a invertir i que paguin les indemnitzacions.

Els dos dirigents s'han referit a la necessitat de reobrir el debat sobre la conveniència o no que les elèctriques segueixin en mans privades. Han subratllat que, després de la privatització del sector, amb "grans alegries" en el seu moment, s'ha d'analitzar si seria més eficient que tornessin a dependre del sector públic, una iniciativa que ja han plantejat altres països europeus.

Han afirmat que estan disposats a parlar de la MAT, però en un debat paral·lel i separat, desvinculant-lo del temporal i les seves conseqüències. Alhora, han confiat que la investigació que començarà aviat es faci "amb claredat i transparència".
 
El PP  i C's culpen el govern

La líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha acusat el govern de "falta de previsió i de resposta" per evitar que milers d'abonats faci quatre dies que estan sense subministrament elèctric, i ha vinculat aquesta situació de la província de Girona amb la falta de capacitat del tripartit per impulsar la MAT per "desacords interns".

El president de C's, Albert Rivera, ha criticat que el govern i les elèctriques "es passin la pilota uns a altres per no assumir responsabilitats", i ha considerat necessari obrir el debat sobre la necessitat de la MAT.
Anar al contingut