Barcelona

Falta de propostes concretes i d'unitat política a la primera cimera anticrisi

La reunió anticrisi al palau de la Generalitat entre agents socials, govern i oposició ha servit perquè tots plegats s'emplacin a seguir treballant a partir d'un document de mínims per aconseguir un pacte català anticrisi, que avui no ha estat possible tancar amb propostes concretes. Els empresaris i els sindicats demanen al govern valentia per tirar endavant mesures i han coincidit a dir que la reunió d'avui genera confiança a una societat que demana fets. També el govern ha volgut llançar un missatge de confiança. L'oposició, en canvi, n'ha destacat la falta d'acords concrets.

Actualitzat
Cel tapat i dia gris. Arrenca l'anomenada cimera anticrisi i ho fa, esclar, amb la foto de rigor. En aquest retrat, però, només hi surt la família que va firmar l'acord estratègic fa cinc anys: govern, patronal i sindicats.

És a dins on hi ha l'autèntica novetat d'aquestes trobades: asseguts de major a menor representació, els líders dels grups parlamentaris. No tots són diputats, però sí que de tots ells -dels polítics- dependrà que de la reunió en surti alguna acord o no. Perquè a l'altra banda de la taula, els agents econòmics i socials ja havien pactat un document de mínims amb vuit eixos per combatre la crisi.

Després de tres hores llargues de reunió, però, no s'ha aconseguit tancar cap acord, ni concret ni genèric. Els partits han rebut la proposta de govern, patronal i sindicats, per estudiar-la i fer-hi, si cal, noves aportacions, en una altra trobada, en aquest cas d'una comissió tècnica. Més reunions, doncs, el que significa que avui han quedat que quedaran.

L'accent aquí tots l'han posat en el fet que per primera vegada s'han trobat tots els grups parlamentaris amb tots els agents econòmics i socials. Un fet inèdit que, pel govern, almenys, serveix per llançar un missatge de confiança.

Però el cert és que sembla que el document genèric que ahir mateix va fer arribar el govern català als partits no ha convençut ni CiU ni el PPC. Aquest document estableix vuit punts, que serien els eixos sobre els quals s'hauria de basar el pacte anticrisi. Els punts són els següents:

1. Millorar el finançament de les pimes catalanes amb "noves línies" de crèdit que puguin aportar més liquiditat a les empreses i facilitar la capitalització empresarial amb "col·laboració publicoprivada".

2. Foment de la demanda interna i internacionalització de les empreses catalanes.

3. Suport a la transformació del sector de la construcció i promoure la racionalització energètica.

4. Polítiques de creació de llocs de treball.

5. Assegurar la xarxa de protecció social.

6. Estímul de l'activitat empresarial.

7. Simplificació de l'administració.

8. Aposta per reformes estructurals a Catalunya i a Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut