Barcelona

L'oposició demana responsabilitats a Saura per falta de previsió

La classe política espera que es resolguin les anomalies provocades pel temporal de neu per demanar responsabilitats per falta de previsió. Josep Antoni Duran i Lleida ha qualificat de "caòtica" la gestió de Joan Saura del temporal de neu i n'ha criticat durament la visita a Palma. Una crítica que també ha fet Artur Mas, que ha assegurat que part de les conseqüències de la nevada eren evitables perquè estava "més que anunciat". La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat la dimissió de Saura i Ciutadans ha anunciat que demanarà que el conseller comparegui al Parlament. Entre els socis del govern, Esquerra Republicana es reserva les seves conclusions per d'aquí uns dies.

Actualitzat
Josep Antoni Duran i Lleida ha qualificat de "caòtica" la gestió de Joan Saura del temporal de neu i n'ha criticat durament la visita a Palma. Una crítica que també ha fet Artur Mas, que ha qüestionat el viatge de Saura en ple temporal i ha assegurat que part de les conseqüències de la nevada eren evitables perquè estava "més que anunciat".

Amb tot, Artur Mas ha afirmat que no pensa convertir aquest episodi en un "aquelarre polític" contra la Generalitat, alhora que ha volgut recordar que els que ara governen van carregar contra ell el 2001 per estar en un acte en una discoteca de Vilassar de Mar durant un altre gran temporal que va colpejar Catalunya. En unes declaracions radiofòniques, Mas ha recordat "en altres temporals el responsable d'Interior era sempre al peu del canó i aquest cop no va passar. Va ser determinant? Treguin-ne vosaltres mateixos les seves pròpies conclusions".
 
Duran i Lleida, per la seva banda, ha afegit que té "molt poc sentit" que Saura visités ahir Palma, per reunir-se al CaixaForum amb representants de les altres set comunitats autònomes que han reformat el seu Estatut d'Autonomia durant els darrers anys, per analitzar les mesures que poden impulsar per convertir el Senat en una "autèntica cambra" de representació territorial.

El PP demana la dimissió de Saura

La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat directament la dimissió del conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, per la gestió "desastrosa" que va fer ahir el govern del temporal de vent i neu. En declaracions als mitjans abans de participar en un debat al Cercle d'Economia de Barcelona, Sánchez-Camacho ha lamentat que Barcelona donés la imatge d'una ciutat col·lapsada incapaç de gestionar emergències, i va mostrar la seva sorpresa perquè "davant la pitjor emergència que ha passat Catalunya en els darrers anys, Saura fos a Palma". 

Ha considerat que el president de la Generalitat, José Montilla, hauria de destituir Saura "per respecte als catalans", i ha anunciat que el PP demanarà explicacions sobre per què no es va aconsellar a les escoles que no obrissin les portes i als ciutadans que no agafessin el cotxe si no era indispensable. Segons Sánchez-Camacho el govern havia d'haver realitzat la seva intervenció abans dels efectes de la nevada i no quan les persones ja eren als cotxes, i ha criticat que el servei d'internet de Protecció Civil que informava sobre la situació del trànsit a Catalunya no funcionés.

C's demana la compareixença de Saura i Boada

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que el govern català "ha tornat a fer aigües" en la gestió del temporal i li ha retret que s'estava davant d'un fenomen "previsible". En un comunicat, ha dit que Joan Saura estava "més preocupat" per les competències de l'Estatut a Palma que no pel temporal, i ha assenyalat que tant ell com el secretari d'Interior, Joan Boada, "haurien d'haver alertat els ciutadans diumenge a la nit", i no estar més preocupats per "protegir el seu càrrec".

Segons Rivera, la falta de mitjans per fer front al temporal, com la manca de màquines llevaneu, posa de manifest que el govern català "no estava preparat per a una situació previsible com s'alertava des dels mitjans de comunicació". El president de C's ha dit que demanarà que Saura i Boada compareguin per donar explicacions als ciutadans.

La portaveu d'ERC al Parlament català, Anna Simó, ha dit que es reserven l'opinió fins d'aquí a uns dies sobre la gestió de la crisi meteorològica, però no se l'ha reservada pel que fa a les companyies elèctriques, que ha instat a posar grups electrògens a les zones afectades pel temporal que s'han quedat sense electricitat. Ha lamentat que hi hagi ciutadans, sobretot a les comarques de Girona, que encara estiguin sense calefacció, llum o en alguns casos sense telefonia mòbil. Simó ha felicitat el servei meteorològic de Catalunya en considerar que ha treballat d'una "manera afinada" i avisant amb antelació del temporal de neu i vent.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut