Barcelona

Protecció Civil demana que no se surti de Barcelona en direcció nord

Protecció Civil ha demanat que no se surti de Barcelona en direcció nord a causa de la nevada i ha activat la fase d'emergència 2 del pla Neucat, a més de mantenir en fase d'alerta el Procicat per la previsió de fort vent i mal estat de la mar. De fet, l'onada de fred està deixant nevades extenses i intenses a bona part del país, sobretot a la Catalunya central i les comarques gironines, on s'acumulen, en alguns punts, gruixos d'entre 20 i 40 centímetres de neu. Les volves també han arribat en algunes poblacions costaneres. Les previsions indiquen que el temporal s'anirà desplaçant cap al nord-est i s'intensificarà a les comarques de Girona.

Actualitzat
La nevada que ha caigut a gran part de Catalunya ha provocat incidències a diverses carreteres, entre les quals destaquen l'AP-7 i l'N-II, així com els problemes per moure's a Barcelona i al voltant, per la suspensió dels serveis d'autobusos i de gran part de les línies de rodalia de Renfe.

Més de 165.000 alumnes, sense classe

El Departament d'Educació ha xifrat en 165.960 els alumnes que no han pogut anar a escola perquè s'han suspès les rutes d'autocar o bé perquè els centres on estudien ni tan sols han obert. Són 547 els centres que han tancat. A més, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha explicat que s'ha donat avís a 25 consells comarcals de les zones més afectades perquè organitzessin el retorn immediat a casa seva dels escolars que s'han desplaçat als centres educatius.

Els primers centres que han optat per no reprendre avui l'activitat acadèmica a causa de la neu han estat els de les comarques de la Catalunya Central i del Prepirineu i Pirineu, als quals s'han anat sumant després els d'altres zones. Probablement, molts d'aquests centres continuaran tancats aquest dimarts, perquè l'acumulació de neu a la xarxa viària complicarà la mobilitat dels ciutadans. Centres educatius de Girona, Ripoll i Figueres ja han confirmat que no hi haurà classes.

La UAB, evacuada

També als universitaris els afecta el temporal. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Cerdanyola del Vallès, han enviat els alumnes, els professors i la resta del personal cap a casa en veure que la neu començava a prendre.

A la Universitat de Vic, han tancat portes ja a primera hora del matí de dilluns i a la de Girona, s'han tancat tres campus, el de Lletres, el d'Educació i el de Ciències.

Can Ruti, aïllat per la neu

L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona ha quedat aïllat a causa de la nevada. No es pot accedir al recinte ni sortir-ne. Malgrat aquesta incidència, el centre sanitari funciona amb tota normalitat.

Alerta pel vent i la mala mar

A part de la neu i la pluja, el vent també bufarà fort a Catalunya fins a última hora del dia. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es poden registrar ratxes superiors als 90 quilòmetres per hora. Al litoral, aquesta situació pot originar onades de 6, 7 i fins a 8 metres d'altitud. Es recomana evitar les activitats a l'aire lliure tan als Pirineus com a prop del mar, on hi ha perill de vent fort i onades.

Les comarques més afectades pel vent seran el Gironès, el Maresme, el Pla de l'Estany, la Selva i el Vallès Oriental. També l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, la Garrotxa, Osona, el Ripollès i el Vallès Occidental tenen probabilitats de forts vents, mentre que aquestes es redueixen, sense desaparèixer del tot, a l'Alt Camp, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, l'Anoia, el Bages, el Baix Penedès.

L'alerta ha fet que als ports també es prenguin precaucions i, per exemple, els pescadors de Blanes s'han vist obligats aquest diumenge a treure'n les embarcacions i traslladar-les a Arenys de Mar i a Sant Feliu de Guíxols. Amb aquesta mesura volen evitar danys com els que van patir durant la llevantada de Sant Esteve del 2008, en què el mar va entrar a port i va fer malbé molts vaixells. Justament, està previst que aquesta mateixa setmana comencin les obres del nou dic del port de Blanes.

De les sis del matí al migdia, els Bombers de la Generalitat han fet una cinquantena de sortides a causa del temporal. Sobretot per portar assistència tècnica a vehicles, retirar branques de les carreteres i per fer rutes d'inspecció. La majoria de sortides s'han centrat a la Catalunya central, sobretot a l'Anoia i el Berguedà, i també al Vallès.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut