Zuric

El "no" s'imposa en el referèndum convocat per Suïssa per decidir si els animals tenen dret a un advocat

Els animals han de tenir un advocat d'ofici? Aquesta és la pregunta que ha plantejat Suïssa als ciutadans dels 26 cantons de la Confederació. El país helvètic ha celebrat aquest diumenge un referèndum per votar si els animals tenen dret a comptar amb un advocat de l'Estat que els representi. La iniciativa, organitzada per grups en defensa dels drets dels animals, tenia com a objectiu garantir-ne el benestar i protegir-los de possibles casos de crueltat. Els detractors d'aquesta proposta, però, consideren que els animals ja estan prou protegits per la llei suïssa i no cal aprovar noves mesures. La jornada de votació s'ha tancat amb un 70,5% en contra de la iniciativa, i gairebé un 30% a favor. És la primera vegada que es planteja un referèndum d'aquesta classe.

Actualitzat
Suïssa ja disposa des de fa temps d'un advocat que defensa els animals, una figura única a tot Europa, però només al cantó de Zuric. Amb aquesta nova proposta, el país es plantejava la possibilitat d'ampliar la mesura a tot el país.

Aquest advocat de Zuric ja ha defensat alguns casos peculiars, com ara el d'un lluç de riu que els pescadors van tardar massa a treure de l'aigua. Segons l'advocat, el peix va estar massa temps agonitzant, i per això va portar el cas als tribunals.

Per als partidaris del "sí", és necessari que la justícia ajudi els més febles i que els protegeixi davant dels que tenen més força, mentre que els grangers i els ramaders han fet campanya en contra per por que aquesta mesura els perjudiqui.

Finalment, sembla que la iniciativa no ha tirat endavant i que els suïssos han tingut en compte les recomanacions del govern, que advertia que els gossos, gats, vaques, conillets d'índies i altres animals ja disposaven de prou mesures de protecció al país.
Anar al contingut