Barcelona

Els catalans que eren a Xile arriben amb crítiques a l'ambaixada espanyola

Els tres catalans que estaven de viatge a l'illa xilena de Robinson Crusoe quan, dissabte passat, els va sorprendre el tsunami, han arribat aquest dijous a la tarda a l'aeroport del Prat. Els viatgers han criticat el tracte que han rebut de l'ambaixada espanyola a Xile, que, segons diuen, no els ha ajudat gens. Lluís Carreras, Hipòlit Serra i Àlex Puigcoll formaven part del mateix grup on hi havia Miquel Marín, el jove d'Alella que va perdre la vida a causa de l'onada gegant.

Actualitzat
El tsunami posterior al terratrèmol de 8,8 graus a l'escala de Richter va sorprendre els catalans d'excursió. Hipòlit Serra ha explicat que tots quatre "vam anar a parar a uns 400 metres dins el mar, i un no en va poder sortir, es va ofegar". Es tracta de Miquel Marín, a qui els altres membres del grup van trobar sense vida. El mar se'ls va endur mentre dormien, tres en un refugi i cinc en dues tendes de campanya.

Després del tsunami, els catalans van haver de caminar sis hores per trobar el poble més proper. L'endemà una part del grup va marxar de l'illa en un vaixell de l'armada xilena i l'altra es va quedar a la zona per continuar buscant el cos de Marín.

Els catalans han criticat amb duresa el poc suport que han trobat en l'ambaixada espanyola a Xile. "Si no arribem a tenir una amiga allà que ens va pagar l'estada, hauríem hagut d'atracar per no ser uns 'sense papers' a Xile", ha explicat Lluís Carreras. I ha afegit que els funcionaris de l'ambaixada els van negar l'ajuda amb l'argument que "no hi eren per ajudar els turistes". "Sense la foto i els diners per pagar el passaport, no calia que entréssim per la porta", ha conclòs.

Mentre que Àlex Puigcoll ha declinat fer declaracions, Carreras i Serra han comparat el desinterès de l'ambaixada amb la calidesa de la gent i les autoritats de Xile. "Ens van donar roba, menjar i no ens van voler cobrar res", han explicat.

Identifiquen 279 cadàvers i decreten tres dies de dol oficial

El govern xilè ha identificat 279 cadàvers dels 802 que ha comptabilitzat arran del terratrèmol. En una compareixença al palau de La Moneda, el subsecretari del Ministeri de l'Interior, Patricio Rosende, ha llegit els noms de les víctimes.

Mentrestant, la presidenta, Michelle Bachelet, ha decretat tres dies de dol oficial que començaran la mitjanit de diumenge, dia 7. També s'ha decidit retardar l'entrada en vigor de l'horari d'hivern fins al 3 d'abril, per tal de facilitar la recerca de cadàvers i les tasques de desenrunament.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut