Xile

Dia a dia a Xile després del sisme. Els vostres relats

Lectors del 3cat24, que actualment són a Xile i que han sobreviscut al terratrèmol del passat 27 de febrer, han enviat les seves experiències a El meu 3cat24. Aquests testimonis narren com és la vida al seu entorn, convivint amb les seqüeles, la por de les rèpliques i la reconstrucció d'un país que de mica en mica espera recuperar la normalitat. Si ets a Xile i ens vols explicar la teva història, escriu-nos al elmeu3cat24@tv3.cat.

Actualitzat
La Cora Muntané és una estudiant catalana de Periodisme que és a Santiago de Xile amb un programa de mobilitat. Ella ha enregistrat les veus dels veïns de diferents barris de la capital i les ha enviat perquè sapiguem, en primera persona, com els xilens tornen a la normalitat.

Podem escoltar la infermera Flor Castro, que explica com s'estan organitzant els hospitals de la capital, o a Ingrid Madrid, una xilena que vivia al barri Brasil i s'ha quedat sense casa. Del mateix barri són les veïnes peruanes que agraeixen continuar amb vida i l'ajuda que estan rebent. El Comitè de Patrimoni de Santiago s'ha organitzat per realitzar cadastres i balanços de les destrosses als edificis i hi ha molts arquitectes voluntaris per fer aquesta feina. I el propietari d'un supermercat relata la difícil situació amb els saquejos als establiments de menjar. 

Brian Ramir Pérez, un xilè seguidor del 3cat24, viu a Santiago. Ell ha enviat dos vídeos del dia del terratrèmol on mostra el seu carrer i com els veïns intenten recuperar la normalitat.

"El 26 de febrer vaig celebrar el meu aniversari. I bé, ja veieu quin regal. Cinc minuts després de posar-me al llit, tot va començar a tremolar. Al principi va ser suau, un moviment gens preocupant a Xile, on hi ha tremolors sovint. Tinc la càmera sempre a mà, les claus de la porta principal i un pack d'emergència: farmaciola, llanterna, piles, una ràdio AM/FM, espelmes i una ràdio intercomunicadora. A començament de febrer, vaig notar una presència exagerada d'aranyes. Diuen que aquests animals presagien amb més facilitat els terratrèmols. He anotat els sismes des de l'1 de gener de 2010: el 18 de gener, el 19 de gener, el 5 de febrer, el 9 de febrer i el 12 de febrer. Tots de 2 a 4 graus. El 27 de febrer, el més gran, de 8 graus, acompanyat de diverses rèpliques.

Després del tremolor fort  vaig obrir la porta i vaig mirar al cel. Es veien les estrelles com mai, nítides, i la Lluna era de color vermell. Passats uns minuts, va començar a caure molta pols, procedent (probablement) de les construccions que no van suportar el terratrèmol." 


Si ets a Xile i ens vols explicar la teva història, escriu-nos al elmeu3cat24@tv3.cat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut