janquim / Barcelona

Unidata dóna dades reals sobre els estudis universitaris per facilitar l'elecció de carrera

Decidir a quina carrera universitària t'has de matricular comporta encara una altra decisió: a quina universitat. Per ajudar els joves preuniversitaris a fer aquesta elecció amb el màxim de dades fiables a les mans, les universitats públiques catalanes i el govern han creat un arxiu estadístic amb informes sobre les qüestions que poden contribuir a resoldre aquests dubtes.

Actualitzat
De manera que els estudiants de Secundària disposen des d'avui d'una altra eina per ajudar-los a escollir quina carrera universitària volen fer, en el cas que vulguin cursar els estudis superiors. Es tracta d'un web anomenat Unidata, creat des del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa.

La idea és que els joves puguin triar la carrera i el centre universitari a partir de les dades reals sobre matriculació, taxes de rendiment i abandonament i, també, els índexs d'inserció laboral de cada lloc. Per exemple: mentre que dels titulats l'any 2001 en Humanitats n'hi ha un 40% que té contracte fix, en els que es van llicenciar en estudis tècnics aquest percentatge arriba fins al 62%. També és possible saber quants anys triga a acabar una carrera la mitjana d'estudiants amb notes mitjanes semblants a les de qui fa la consulta.

Informes específics

Les dades s'organitzen en informes específics que cal buscar en una llista ordenada per temes. Els estudiants tenen d'aquesta manera un conjunt d'arguments verídics que els poden ajudar a triar els estudis amb arguments més racionals que els comentaris dels amics, les percepcions intuïtives o amb alguna dada que per si mateixa no és prou indicativa, com ara la nota de tall per a l'accés.

A més d'aquesta ajuda als estudiants, el web recull dades d'interès per als experts de l'àmbit acadèmic i per al conjunt de la societat. Així, per exemple, s'informa que percentatge del PIB que es destina a docència en l'educació superior és del 0,80 a Catalunya, per sota del 0,84 de Suècia o del 1,05 de Finlàndia, però per damunt del 0,60 d'Alemanya, el 0,71 del Regne Unit o el 0,79 de la mitjana espanyola.

Unidata té el suport de les set universitats públiques catalanes i també de la Universitat de Vic. El nou web l'han presentat aquest matí a Barcelona el titular d'aquest departament, el conseller Josep Huguet, i el comissionat per a Universitats i Recerca, Joan Majó.
Anar al contingut