Barcelona

El sisme de Xile escurça la durada del dia i desplaça l'eix de la Terra vuit centímetres, segons la NASA

A partir de càlculs elaborats mitjançant mètodes informatitzats, la NASA ha constatat que el terratrèmol de 8,8 graus a l'escala de Richter que va sacsejar dissabte passat el centre i el sud de Xile va reduir lleugerament la durada del dia, 1,26 microsegons (milionèsimes de segon), i va desplaçar l'eix de la Terra vuit centímetres.

Actualitzat
No és la primera vegada que es detecten canvis similars després d'un terratrèmol. El dia es va reduir en 6,8 microsegons a finals del 2004 a causa del sisme de 9,1 graus registrat a Sumatra, que va provocar el tsunami més gran de la història.

En un article publicat en l'edició digital de la revista "Business Week", el geofísic del laboratori de la NASA a Pasadena, Califòrnia, Richard Gross, ha indicat que els terratrèmols poden desplaçar fins a centenars de quilòmetres de roques en espais molt reduïts, la qual cosa modifica la distribució de la massa en el planeta i afecta la rotació de la Terra.

Un altre científic, David Kerridge, el cap de l'equip d'Investigació Geològica del Regne Unit, ho explica d'una manera ben il·lustrativa. Parla de l'efecte del patinador sobre gel i exposa: "Quan un patinador puja els braços quan està fent voltes aconsegueix anar més i més de pressa. És la mateixa idea: la Terra està girant i, si canvia la distribució de la massa, el temps de rotació canvia."

A partir de càlculs elaborats mitjançant mètodes informatitzats, la NASA ha constatat que, a causa del terratrèmol de Xile, l'eix de la Terra s'ha mogut 8 centímetres i que "la durada del dia s'ha d'haver escurçat 1,26 microsegons".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut