Xile

La xifra provisional de víctimes en el terratrèmol de Xile ja supera els 700 morts

Un dia i mig després del potent terratrèmol de 8,8 graus en l'escala de Richter que va sacsejar Xile la matinada de divendres a dissabte, la xifra de morts s'eleva a 708 i les autoritats temen que pugui continuar augmentant. Els equips de rescat s'esforcen per trobar supervivents entre la runa i el país fa balanç de la tragèdia per tornar a la normalitat tan aviat com sigui possible. Es calcula que el pitjor sisme que ha viscut el país en els últims cinquanta anys ha deixat prop de dos milions d'afectats. La presidenta del país, Michelle Bachelet, ha anunciat l'estat d'excepció a les regions més afectades: Maule i Bío Bío. A la ciutat de Concepción, han començat les escenes de pillatge.

Actualitzat
Ha passat un dia des que el terratrèmol va sacsejar Xile amb una força de 8,8 graus a l'escala de Richter i el país comença a fer el primer balanç de la tragèdia. Ara mateix encara és difícil calcular-ne l'abast amb exactitud, però les primeres xifres apunten que almenys 708 persones han perdut la vida i 2 milions més s'han vist afectades pel pitjor sisme que ha viscut el país sud-americà en els darrers 50 anys.

La majoria de les víctimes són a la regió de Maule, on han mort 541 persones; seguida de Bío Bío, amb 64 víctimes mortals, i 103 persones més han perdut la vida en sis regions més afectades pel sisme.

Situació crítica

La presidenta del país, Michelle Bachelet, demana als xilens que mantinguin la calma i col·laborin en tot el que puguin per reconstruir el país i mirar de tornar a la normalitat tan aviat com sigui possible.

El pla d'ajuda als damnificats presentat per la presidenta Bachelet inclou el lliurament gratuït de productes de primera necessitat a través de les principals cadenes de supermercats de les regions de Maule, Bío Bío i alguns sectors de La Araucanía.

La veritat, però, és que el país encara està desbordat pel caos. Milers de xilens s'han quedat sense casa i es troben al carrer, i en moltes zones del país encara no s'ha restablert el subministrament elèctric, d'aigua potable o de gas. Els equips de rescat treballen contra rellotge per provar de salvar les persones que han quedat atrapades entre la runa dels edificis destruïts per la força del terratrèmol, i els metges es veuen obligats a atendre els ferits al carrer.

El govern ha decretat l'estat de catàstrofe a les dues regions més afectades i ha imposat el toc de queda. També es destinaran uns 10.000 efectius militars i policials a la zona, entre ells 1.500 agents que aniran a la localitat de Concepción, on s'han viscut episodis de pillatge als supermercats.

Primers pillatges

A més, les rèpliques del terratrèmol continuen repetint-se i en algunes de les zones més afectades del país, com, per exemple, la ciutat de Concepción, ja s'han començat a veure les primeres escenes de pillatge. Alguns s'emporten productes de primera necessitat, com aigua i aliments, però també hi ha gent que aprofita per endur-se televisors de plasma o altres electrodomèstics. La policia hi ha intervingut amb gasos lacrimògens i canons d'aigua.

Davant d'aquesta situació, l'alcaldessa de Concepción, Jacqueline van Rysselberghe, ha demanat al govern que enviï militars per "restablir l'ordre" al municipi i evitar els pillatges. Segons Van Rysselberghe, "calen militars als carrers, perquè hi regna el caos".

Suport internacional

D'altra banda, el president electe del país, Sebastián Piñera, que pren possessió del càrrec d'aquí a poc més d'una setmana, ha anunciat que destinarà el 2% del pressupost públic a la reconstrucció de les zones afectades. El futur president xilè ha ofert a l'encara presidenta Michelle Bachelet l'ajuda total i el compromís del futur equip de govern.

La comunitat internacional s'ha bolcat a oferir suport a Xile. Espanya, com a presidenta de torn de la Unió Europea, ha proposat coordinar l'ajuda del continent europeu, però el govern xilè ha dit que abans de rebre ajuda vol comptabilitzar els danys.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut