L'Havana

Quatre presos polítics i un dissident comencen vagues de fam a Cuba

Quatre presos polítics i un psicòleg dissident han començat, per separat, vagues de fam a Cuba després de la mort d'Orlando Zapata, el dissident cubà que va morir dimarts passat després d'estar 85 dies en dejuni voluntari. Els presos són Eduardo Díaz Fleitas, Diosdado González i Nelson Molinet, reclosos a la presó Kilo 5 de la província occidental de Pinar del Río, i Fidel Suárez Cruz, del penal Kilo 8 de la mateixa regió. El psicòleg dissident és Guillermo Fariñas, resident a la ciutat central de Santa Clara, conegut per haver participat en xarxes dels anomenats "periodistes independents".

Actualitzat
Els quatre presos polítics formen part del grup de 75 opositors condemnats a penes de presó de fins a 28 anys en l'anomenada "primavera negra" del 2003, acusats pel govern de ser "mercenaris" al servei dels Estats Units. Díaz Fleitas va ser condemnat llavors a 21 anys de presó i els altres tres, a 20 cadascun.

Tots cinc han començat la seva protesta després de la mort dimarts passat del pres polític Orlando Zapata Tamayo després d'un dejuni voluntari de 85 dies per exigir ser tractat com a "presoner de consciència", estatus que li reconeixia Amnistia Internacional. El cadàver de Zapata va ser enterrat la matinada del dijous al seu poble natal, Banes, a la província oriental d'Holguín, acompanyat només per familiars i uns pocs amics i enmig d'un fort control policial.

Pel que fa al psicòleg Guillermo Fariñas, és un activista polític que ja ha fet diverses vagues de fam les últimes dècades. La més sonada va ser el 2006 per exigir l'accés a internet sense restriccions per a tots els cubans. Segons fonts opositores, el psicòleg va prendre la decisió de començar la vaga de fam quan agents de la seguretat de l'Estat el van detenir i pegar quan es dirigia amb altres dissidents al sepeli de Zapata. Desenes d'opositors han estat detinguts en els darrers dies a tota l'illa, o forçats a no sortir de les seves residències, per evitar que anessin a Banes.

Els cinc opositors en vaga de fam demanen l'alliberament dels 200 presos polítics que hi ha a l'illa. El portaveu de la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional (CCDHRN), Elizardo Sánchez, ha dit que els ha enviat missatges perquè desisteixin de la vaga de fam, que no aconsella, perquè no té cap efecte en el govern que presideix Raúl Castro.

Anar al contingut