Barcelona

Montilla ofereix un "pacte català" a Mas, que també vol "anar junts a Madrid"

La situació econòmica del país es debat al Parlament. El govern i l'oposició defensen, en un ple monogràfic, que els seus projectes són els millors perquè Catalunya lideri la lluita contra la crisi a tot l'Estat. El debat, que ha ofert minut a minut el 3cat24, ha començat amb la intervenció de José Montilla, que ha anunciat que convocarà tots els partits a una cimera del Pacte Estratègic juntament amb els agents socials. Mas, que ha recordat que CiU estava exclosa d'aquest pacte per voluntat del govern, ha respost a aquest oferiment negant un xec en blanc al govern català i reclamant que el front comú arribi a Madrid.

Actualitzat
El cap de l'executiu, José Montilla, ha fet un repàs exhaustiu de les actuacions que el seu govern du a terme per combatre la crisi. En un debat al Parlament català amb la crisi econòmica sobre la taula, Montilla ha citat l'esforç inversor en obres públiques i la protecció social als més afectats per la crisi, i el paper que ha tingut l'Institut Català de Finances a l'hora d'atorgar els crèdits que els bancs no faciliten a les empreses.

Tot i enumerar els indicadors que donen "bons senyals", Montilla ha fet una crida a "ser prudents" i a "evitar reaccions eufòriques a deshora". Ha previst un 2010 que "avançarà cap a l'estabilitat, però amb clarobscurs", i ha assegurat que "el pitjor ha quedat enrere, però tenim al davant molt de camí per fer i requerirà el sacrificis de tots".

I és que el president català ha apel·lat a la unió i al consens per tirar endavant un projecte col·lectiu i engrescador. En aquest sentit, ha proposat a l'oposició sumar-se a una nova convocatòria de l'Acord Estratègic de l'Economia Catalana oberta a tots els partits i també als agents socials per actualitzar un altre cop el pacte i "incloure noves mesures si calgués", amb l'objectiu d'adequar-lo al context de crisi. Montilla, però, ha llançat un missatge a l'oposició: "Els qui no vulguin treballar junts podrien picar-se els dits."

Mas: "Junts a Catalunya i junts a Madrid"

D'altra banda, el president de CiU, Artur Mas, ha acceptat la proposta de diàleg oferta de Montilla, però amb matisos. D'una banda, l'ha reptat a estendre aquest front comú contra la crisi econòmica també al Congrés dels Diputats per poder així "influir" en la política econòmica espanyola, i, de l'altra, li ha retret que l'oferiment per entrar al Pla Estratègic arribi després que el govern hi hagi vetat la presència de CiU durant "cinc anys".

Mas també ha condicionat l'oferta de diàleg de Montilla al consens en cinc àrees: la moderació fiscal, l'impuls al crèdit, la millora de la morositat de les administracions, l'aprimament de l'administració i la posada en marxa de reformes estructurals. El president de CiU ha instat Montilla que els 25 diputats del PSC al Congrés no es limitin a acatar les decisions econòmiques del govern espanyol, sinó que actuïn en coordinació amb els partits catalans seguint "una estratègia catalana" a l'Estat.

El cap de l'oposició ha precisat que, encara que no donarà un "xec en blanc" a Montilla per segellar un pacte català contra la crisi, la seva oferta va "molt més enllà: "Junts a Catalunya i junts a Madrid", ha afirmat en al·lusió a la llibertat de moviments dels diputats del PSC a Madrid.

A Madrid, però amb els acords de l'Acord Estratègic

José Montilla, en la rèplica, s'ha compromès a defensar a Madrid els acords que es prenguin a Catalunya per sortir de la crisi, però ha especificat que han de ser els que es prenguin en el marc de l'Acord Estratègic sobre l'economia. D'aquesta manera, Montilla s'ha desmarcat de l'estratègia catalana que li reclamava Mas.

El debat

El debat ha acabat a mitja tarda. Aleshores, la sessió s'ha suspès perquè els grups redactessin les propostes de resolució, abans de debatre-les i votar-les. Aquest és el tercer ple monogràfic de la legislatura, després del que es va fer sobre el desplegament de l'Estatut i el del nou model de finançament, tots dos sol·licitats per CiU.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut