Madrid

Les administracions paguen a 154 dies, més del doble de temps que a Europa

El retard en els pagaments per part de l'administració pública és un dels gran cavalls de batalla dels empresaris. I, en època de crisi, la reivindicació que s'escurci el període de cobrament és un dels clams del sector. Amb aquest objectiu es va constituir la Plataforma contra la Morositat, que assegura que les administracions del conjunt de l'Estat paguen a 154 dies, molt per sobre dels 62 de la mitjana europea i també superiors als 101 del sector privat. En el cas de Catalunya, segons les dades que ha fet públiques la Generalitat aquest dimecres, la mitjana és de 86 dies: 71 en el cas dels proveïdors i 119 per als contractes d'obra.

Actualitzat
Segons l'enquesta que ha difós la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, el retard en el pagament és de cinc mesos i ha crescut 22 dies en relació amb ara fa un any. Si el termini mitjà pactat va ser el 2009 de 99 dies (9 més dels que permet la llei), en realitat es va cobrar al cap de 154 dies.

En el cas de negocis entre particulars, el retard és superior als tres mesos. Dels 77 dies pactats de mitjana, el cobrament es va efectiu en realitat als 101 dies.

Des del col·lectiu han advertit que aquestes demores, sumades a la falta de crèdit per part del sector bancari, posen les empreses contra les cordes i amenacen de destruir més llocs de treball.

Precisament, el Congrés dels Diputats votarà d'aquí a un mes una reforma de la normativa que preveu escurçar els períodes de pagament i situar-los en 60 dies en el cas del sector privat i en 30 dies en el cas de l'administració pública. El promotor de la inciativa és CiU, que compta amb el suport del PP, ERC i PNB. Des del PSOE han assegurat que de la morositat ja se n'ocupa la llei d'economia sostenible.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut