Barcelona

Els sindicats mobilitzen milers de persones contra la jubilació als 67 anys

Milers de persones han sortit al carrer aquest dimarts contra l'endarreriment de l'edat de jubilació fins als 67 anys. Els sindicats UGT i Comissions Obreres s'han manifestat a les quatre capitals catalanes i a Tortosa per protestar per les propostes del govern espanyol per modificar el sistema de pensions. També hi ha hagut marxes a València i Madrid, entre altres ciutats. Són algunes del centenar de manifestacions que els sindicats majoritaris han convocat fins al 6 de març, amb el lema "En defensa de les pensions, no a la jubilació als 67 anys". Els líders sindicals catalans han advertit el govern espanyol que no acceptaran la "retallada de drets" que es planteja.

Actualitzat
Els sindicats han expressat el rebuig a la intenció de l'executiu socialista d'endarrerir la jubilació dels 65 als 67 anys, proposta que denuncien per "unilateral i inoportuna", en unes marxes en què també han participat afiliats de la USOC, ciutadans particulars i membres de l'Associació de Comerciants de Catalunya, el Sindicat del Taxi o Unió de Pagesos. 

La manifestació més multitudinària ha estat la de Barcelona, que ha recorregut el camí entre la plaça d'Urquinaona i el Pla de Palau. Milers de persones -50.000 segons els convocants, 10.000 segons la Guàrdia Urbana- han protestat amb un to festiu, amb pancartes com ara "Corbacho, ens jubilem als 65 amb la teva paga", xiulets i petards. A Lleida, unes 2.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat a la marxa fins a la seu de la subdelegació del govern espanyol. A Girona, on les pensions estan per sota de la mitjana del país, s'han mobilitzat unes 800 persones i la marxa ha acabat a la plaça del Vi, davant l'ajuntament, amb la lectura d'un manifest, mentre que a Tarragona, els convocants han xifrat en 1.400 els manifestants, que han anat de la rambla Nova fins a la plaça Imperial Tarraco. També hi ha hagut protesta a Tortosa, que per primera vegada ha acollit una manifestació d'aquest caire. Hi han anat unes 800 persones, segons els organitzadors.


Les reivindicacions


Els dirigents sindicals han aprofitat la marxa de Barcelona per exposar el rebuig a l'endarreriment de la jubilació. El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha afirmat que "la defensa de les pensions no passa per introduir retallades de drets, com voler allargar l'edat de jubilació, sinó per garantir l'ocupació de qualitat, amb ingressos suficients perquè el sistema de pensions tingui viabilitat".

Gallego ha afegit que el sistema "avui és sòlid, té superàvit, i el que tenim és un problema d'atur, i d'això és del que s'ha d'ocupar el govern". També ha subratllat que qualsevol reforma de les pensions "no pot ser fruit de la imposició com ha passat fins ara" i s'ha declarat obert a negociar amb la condició que es retirin "aquestes mesures regressives".

El seu homòleg de la UGT, Josep Maria Álvarez, ha afirmat que les manifestacions són "l'antídot perquè govern i oposició sàpiguen que els treballadors d'aquest país no estem disposats a perdre drets ni a canviar drets per res". I ha afegit que "els contractes temporals o amb indemnització de 20 dies no creen ocupació, ni la retallada de pensions ajuda a millorar la situació econòmica".

Respecte del fet que la manifestació sigui preventiva, davant l'eventual retard de l'edat legal de jubilació, Álvarez ha replicat que "hi ha una amenaça real que està damunt la taula" i ha advertit que el missatge no va només cap al govern espanyol, sinó també per a CiU i el PP, "que un dia diuen una cosa i, l'altre, una altra, i han de saber que la sortida no pot anar a càrrec dels treballadors".

Tant Comissions Obreres com la UGT defensen una jubilació flexible, que es mantingui l'edat legal dels 65 anys i que els treballadors puguin decidir si volen avançar-la o endarrerir-la, depenent de cada cas. De moment, descarten convocar una vaga general.

Protestes arreu

Les marxes contra els plans del govern espanyol s'han repetit a diversos punts de l'Estat. València i Madrid també n'han estat escenari, així com ciutats com Castelló i Alacant. En aquesta última ciutat també s'han mobilitzat milers de persones, 70.000 segons els organitzadors, encara que la policia rebaixa la quantitat fins a 9.000 persones. La pluja ha aigualit la participació a la protesta, on finalment s'han vist algunes cares vinculades al PSOE, com el diputat i exlíder de CCOO Antonio Gutiérrez o l'històric Nicolás Redondo.

A l'inici de la marxa, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha reclamat al PSOE que reflexioni sobre "un tema que mai no hauria d'haver plantejat, i encara menys d'aquesta manera", mentre que el dirigent de la UGT, Cándido Méndez, ha demanat a Zapatero que escolti "el clam del carrer".

Membres dels sindicats majoritaris i del Partit Comunista, que reclamaven una vaga general contra el govern del PSOE, s'han enfrontat durant la manifestació.



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut