Barcelona

El ple de la crisi acaba amb un acord de mínims per fer front comú

Les més de dotze hores de ple extraordinari al Parlament sobre la crisi econòmica han acabat amb un acord de mínims per fer front comú davant la recessió. Tots els grups han estat d'acord a convocar una cimera que aplegui els grups polítics i el consell institucional de l'Acord Estratègic, un document elaborat fa cinc anys per dinamitzar l'economia. CiU s'ha abstingut en l'única resolució del tripartit a canvi que s'acceptessin dues propostes seves, una que demana a l'Estat que no redueixi la inversió en infraestructures a Catalunya malgrat la retallada de pressupost que ha anunciat l'executiu espanyol, i una altra que reclama que es presenti de manera immediata el Pla d'Investigació i Innovació 2010-2013.

Actualitzat
Molta bona voluntat, però pocs acords concrets resumeixen el que ha estat el ple monogràfic sobre la crisi al Parlament, un debat que s'ha allargat tretze hores. Finalment, tripartit i oposició han avalat la proposta que ha formulat el president de la Generalitat, José Montilla, de convocar una cimera amb els agents socials per decidir com atacar la crisi. La reunió amb els signants de l'Acord Estratègic es convocarà els pròxims dies.

Els partits hi han donat suport com a mostra de voluntat d'entesa per lluitar contra la recessió, pocs mesos abans de les pròximes eleccions al Parlament. En aquest intercanvi de predisposició, el tripartit ha votat a favor de dues propostes de CiU i una del PPC.
Una de les propostes de CiU aprovades reclama el "compliment estricte" de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que determina les inversions en infraestructures a Catalunya, per pal·liar el dèficit dels últims anys. El text demana que no hi hagi "retallades pressupostàries del Ministeri de Foment" que suposin una disminució de la despesa a Catalunya.

La segona resolució insta a presentar de forma "immediata" el Pla d'Investigació i Innovació 2010-2013 i que hi estiguin consignades les partides pressupostàries que pertoquin.

El text del Partit Popular que ha tirat endavant proposa que el govern impulsi amb les entitats financeres "noves fórmules de millora de la liquiditat i accés al crèdit de les empreses, els autònoms i els professionals". Aquesta moció s'ha aprovat amb el suport del tripartit i CiU i amb l'abstenció del Grup Mixt.

En canvi, no hi ha hagut acord per fixar cap rebaixa del termini de pagament de les administracions públiques, un tema que ja ha estat motiu de controvèrsia aquest dimecres.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut