Barcelona

La Generalitat proposa que els joves puguin votar a partir dels 16 anys

El govern català vol obrir el debat de l'edat electoral. La Generalitat posa sobre la taula la possibilitat de votar a partir dels 16 anys. El secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, treballarà per incloure aquesta premissa al Pacte Nacional per la Joventut, perquè entén que en molts aspectes ja es tracta els joves de 16 anys com a adults. Tot i això, Villalbí reconeix que la potestat per rebaixar l'edat per participar en unes eleccions depèn de l'Estat i que, per tant, és possible que la proposta quedi en paper mullat. Tot i això, la Secretaria reivindica el seu dret d'encetar un debat que ja s'està plantejant en altres zones del món.

Actualitzat
El secretari de Joventut de la Generalitat, Eugeni Villalbí, treballarà perquè els joves puguin votar a partir dels 16 anys. Segons explica en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el seu departament vol incloure aquesta premissa al Pacte Nacional per la Joventut.

Villalbí defensa que, si els menors de 16 anys poden decidir avortar, poden treballar i poden canviar el seu tractament davant el sistema judicial, també han de poder votar. Assegura que amb aquesta edat són tractats com a adults en molts aspectes, però en canvi, no poden exercir el principal dret de decisió en democràcia.

Des de la Secretaria de Joventut s'assenyala que aquest és un debat que ja s'està plantejant a altres zones del món. De fet, se n'ha parlat en el si d'alguns partits catalans, com ERC, ICV i les joventuts del PSC. Villalbí explica que la feina per trobar un consens en la rebaixa de l'edat de votació començarà després de la trobada que es farà a Manresa el 27 de febrer.

La idea és incloure la petició en el procés participatiu del Pacte Nacional per la Joventut, que aplega 10.000 joves. No serà l'única fita a aconseguir, però sí de les que provocarà més rebombori. No només pel debat que genera sinó perquè Catalunya no la pot aplicar. Les competències en l'edat electoral són del tot de l'Estat espanyol. Villalbí n'és conscient però defensa que és un tema que també afecta els joves catalans i que, com a Secretaria de Joventut, el posaran sobre la taula. I afegeix: "Si no tira endavant ja veurem, al cap i a la fi no és responsabilitat nostra".

Alguns joves de 16 anys ja han tingut l'oportunitat de votar, encara que no en unes eleccions. En les consultes per la independència de Catalunya, celebrades primer a Arenys de Munt i després a diverses poblacions catalanes, l'edat mínima per votar era de 16 anys. En aquest cas, però, les consultes no eren vinculants.

Pacte i llei de joventut

A banda d'obrir el debat de l'edat de votació, Villalbí ha explicat que el pacte ha de servir per millorar la qualitat de vida de la joventut i ha d'incidir en el seu procés d'emancipació. El pacte té rang legal –fins ara només era una declaració institucional–, i el secretari espera que això li doni encara més força en les seves conclusions.

Aquest procés s'està desenvolupant paral·lelament a la tramitació de la llei de joventut. Villalbí ha confiat en l'entrevista a l'ACN que la norma es pugui aprovar "abans que acabi la legislatura". Ha afegit que tot depèn de quan l'aprovi el govern, ja que actualment està a l'espera de superar aquest últim pas.
Anar al contingut