Estats Units

Sospiten que centres educatius xinesos van fer els ciberatacs a Google, però els acusats ho neguen

Les investigacions que es fan als Estats Units sobre l'origen dels atacs contra diversos serveis d'internet, entre els quals Google, han posat a la vista de tot el món dos centres educatius del país asiàtic. En efecte, l'acusació soterrada que s'ha fet pública a través d'informacions publicades per "The New York Times" apunta a una escola de formació professional, anomenada Lanxiang, de Jinan, i fins ara gairebé desconeguda al seu país, i a una universitat de Shanghai, Jiaotong.

Actualitzat
Amb tot això no queda demostrat que el govern xinès estigués al darrere dels ciberatacs, però se sap que el que es pretenia era accedir a la correspondència i a altres informacions de persones que defensen la conveniència que la Xina sigui una democràcia.

A l'escola Lanxiang la popularitat els ha arribat de cop i volta, però s'ho han pres amb sentit de l'humor i ja hi ha qui mig en broma adverteix que és com si haguessin rebut una campanya de promoció: qui vulgui aprendre a fer un ciberactac de primera categoria que es matriculi a Lanxiang.

Els dos centres educatius han negat en rodó qualsevol implicació en aquest assumpte, que va provocar un conflicte seriós entre els dos països, sobretot a partir del moment en què la mateixa secretària d'Estat Hillary Clinton va participar en un acte a favor de la llibertat a internet i ho va aprofitar per recordar a la Xina els seus actes de censura a la xarxa i, també, aquest cas. Google va amenaçar d'abandonar el país, tot i que al final no ha pres la decisió.

El president s'apunta al microblog

D'altra banda, "The Financial Times" assegura que les indagacions han dut fins a un consultor de seguretat d'uns 30 anys que treballa pel seu compte. Mentre l'incident no es resol, el president de la república xinesa, Hu Jintao, ha decidit donar un exemple singular i s'ha apuntat a una xarxa de microbloging (aquests llocs des d'on s'emeten missatges breus i basats en la immediatesa), però no és Twitter, que és la més popular al nostre país, sinó una xarxa xinesa que depèn del grup "Diari del Poble", l'òrgan oficial del Partit Comunista.

Jintao encara no hi ha publicat res, però hi té un compte obert i és probable que el faci servir en els pròxims dies i, de moment, ja té milers de seguidors. L'any 2008 Jintao ja va ser el primer dirigent xinès que es va adreçar als internautes a través de la xarxa. Ho va fer quan va participar en un fòrum associat al mateix mitjà oficial.
Anar al contingut