Barcelona

El govern català negocia amb l'espanyol que 30 municipis canviïn de província per adequar-se a vegueries

L'avantprojecte de llei aprovat pel govern català que preveu la reordenació del territori en vegueries alterarà els límits provincials i comarcals de Catalunya. Els canvis hauran de comptar amb el consens del govern espanyol, que els haurà d'aprovar. El reajustament dels límits provincials comportarà que quinze municipis de la comarca del Solsonès fins ara adscrits a Lleida s'incloguin en la vegueria de la Catalunya Central i passin, per tant, a formar part de la demarcació de Barcelona. L'altre canvi serà a la Cerdanya. Està previst que quedi inclosa a la futura vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, que al seu torn formarà part de la demarcació de Lleida. Això suposarà un canvi per a 11 municipis ceretans que fins ara han estat adscrits a Girona.

Actualitzat
El govern de la Generalitat ha començat a negociar amb el govern de l'Estat que una trentena de municipis catalans canviïn de província. D'aquesta manera, els límits provincials s'adaptaran a les futures vegueries. L'executiu català no vol esperar que la llei de vegueries -ja aprovada pel govern- hagi acabat tot el tràmit al Parlament de Catalunya per negociar amb l'Estat els canvis de les lleis estatals que s'hauran de modificar. A més, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, s'ha mostrat convençut de la constitucionalitat dels canvis.

Amb els canvis previstos, el mapa provincial de Catalunya quedarà de la manera següent:

A la comarca del Solsonès, seran quinze els municipis -que fins ara estaven adscrits a la província de Lleida- que s'inclouran a la vegueria de la Catalunya Central, i hauran de formar part de la demarcació de Barcelona.

També passaran a Barcelona tres municipis d'Osona fins ara adscrits a Girona. És el cas de Vidrà, Espinelves i Viladrau.

Per contra, onze municipis de la Cerdanya gironina -entre els quals hi ha la capital, Puigcerdà- passaran a la demarcació de Lleida, on formaran part de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran. És precisament a la Cerdanya on aquests canvis de demarcació es veuen amb més recel. La Cerdanya ha estat dividida històricament entre dos estats i dues províncies. Per la majoria d'alcaldes de la comarca, el plantejament actual de les vegueries no els afavoreix i els torna a castigar territorialment.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut