Barcelona

Els joves catalans cada vegada llegeixen menys

Segons un estudi sobre els hàbits de lectura dels infants i joves de Catalunya fet aquest mes de febrer i comparat amb un estudi del 2004, els estudiants d'ESO llegeixen un 10% menys que fa sis anys i evidencia que els lectors per plaer es redueixen a mesura que incrementa l'edat, que ho fan més per obligació. Les novel·les d'aventures són el genere preferit tant de nois com de noies.

Actualitzat
Un estudi fet pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT), amb el suport del Departament de Cultura, demostra que els joves a Primària llegeixen més que a l'ESO. Les dades d'aquest estudi comparades amb els resultats obtinguts fa sis anys mostren un descens del 10% i són un punt de partida a l'hora d'implantar estratègies d'intervenció.

Entre les dades que es desprenen d'aquest estudi, els joves de Primària llegeixen més per plaer i com a font d'aprenentatge, mentre que els joves adolescents quan arriben a Secundària reconeixen llegir més per obligació de l'escola. Pel que fa a la diferenciació entre nois i noies, aquestes llegeixen més que els nois i això també es reflecteix en els adults, les mares llegeixen un 72% (62% a l'estudi del 2004) i els pares un 54% (un augment respecte al 42% del 2004).

Pel que fa als generes preferits entre els joves, la novel·la d'aventures és la preferida amb un 65%, seguida del terror amb un 45% i la fantasia, 42%. Les novel·les d'històries d'amor i els còmics també són populars entre nens i joves.

Joan Portell, un dels membres del consell executiu del ClijCAT va voler enviar un missatge optimista tot i el descens en les xifres de joves lectors, i va explicar que "la lectura s'està sociabilitzant, s'està convertint en un element de consum cultural". Portell explica que un 73,2% de nens i joves considera que els seus professors els recomanen bons llibres i que cada vegada més tenen "criteri propi".

L'estudi és el resultat de l'anàlisi d'una enquesta que es va fer a 1.200 joves de 12 a 16 anys (400 de 6è de Primària, 400 de 2n d'ESO i 400 de 4t d'ESO), a més de 400 persones que tenen fills d'edats entre 6 i 16 anys, i a 400 professors.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut