Londres / Dublín

Londres i Dublín demanen explicacions a Tel Aviv per la mort a Dubai d'un líder de Hamas

El Regne Unit i Irlanda han convocat els ambaixadors d'Israel a Londres i Dublín en relació amb l'assassinat d'un dirigent de Hamas a Dubai, amb l'aparent implicació dels serveis secrets israelians. El cas pren més relleu internacional perquè el comando va fer servir passaports europeus falsificats, majoritàriament britànics i irlandesos.

Actualitzat
Israel haurà de donar explicacions al Regne Unit i a Irlanda sobre l'ús de passaports falsos per part dels presumptes autors de l'assassinat del dirigent de Hamas, Mahmud al-Mabhuh, a Dubai el mes passat. Hi ha disset sospitosos de l'assassinat, identificats gràcies a les càmeres de seguretat de l'hotel on s'allotjava el dirigent de Hamas.

El cap de la policia de Dubai ha revelat les identitats d'onze dels sospitosos, tots europeus. Sis d'ells portaven passaports britànics, tres en duien d'irlandesos, un alemany i un altre duia documentació francesa. Set d'aquestes persones viuen a Israel, i ja han insistit que les seves identitats van ser robades.

En vista d'això, el primer ministre britànic, Gordon Brown, ha promès que el seu cas s'investigarà. A més, l'ambaixador israelià es reunirà amb el director del servei diplomàtic britànic, Peter Ricketts, per "compartir informació" i aclarir l'ús de les "identitats robades" de sis ciutadans britànics que viuen a Israel, segons recull el diari "The Guardian".

Per la seva banda, l'ambaixador israelià a Irlanda, Zion Evroni, ha explicat que ell també ha rebut una petició de convocatòria del Departament d'Afers Estrangers del país.

Des de Tel Aviv, s'ha matisat que la diplomàcia britànica "ha convidat" i no pas "convocat" l'ambaixador israelià. Israel, a més, no creu que el cas pugui originar un conflicte diplomàtic, ja que assegura "no hi ha relació concreta entre Israel i el cas, i les autoritats de Dubai tampoc no han acusat Israel".
Anar al contingut