Barcelona / Karma Peiró

M. Arias: "Un alcoholímetre connectat a un mòbil pot evitar morts a la carretera"

Suècia és un dels països europeus més amoïnats per les morts a la carretera a causa del consum d'alcohol. Tant és així, que al setembre de l'any passat es va fer a Estocolm el primer congrés d'experts (http://www.sweden.gov.se/sb/d/12076/a/129521) dedicat a tractar el problema de l'alcohol i la salut. El 3cat24 ha parlat amb Miguel Arias, director de l'empresa sueca Alcosystems, que presenta al Mobile World Congress una solució mòbil i pràctica per mesurar la quantitat d'alcohol a la sang.

Actualitzat
Un alcoholímetre connectat a un mòbil i a una pàgina web? Per a què serveix?
A Suècia, l'alcohol és una de les principals causes de mortalitat a les carreteres. Quan la policia deté una persona per conduir beguda, ha d'acceptar passar per un període de desintoxicació. Durant un període de tres a sis mesos, ha d'anar tres vegades al dia a un centre a bufar a un alcoholímetre per tenir-lo controlat. Això trenca totalment la vida personal i professional d'algú, a més del cost que té per al govern.

De quants diners parlem?
Cada visita costa cent euros, i per persona se'n fan tres diàries durant mesos. Calcula!

I quina solució proposen?
Hem creat un alcoholímetre, anomenat IBAC (Internet Blood Alcohol Contents), que es comunica amb el mòbil mitjançant la tecnologia Bluetooh i una pàgina web. D'aquesta manera, qualsevol persona es pot fer la prova en qualsevol lloc i hora. Els resultats s'envien des del seu mòbil al web de l'hospital que porta el seu historial.

Posi'm un altre exemple d'utilitat
És una bona eina perquè les empreses controlin si els seus transportistes o conductors han begut o no durant les hores de servei.

Vol dir que el transportista si ha begut es farà la prova?
A Suècia les coses funcionen així. Si no ho fa, li surt una alarma al mòbil i un missatge que l'avisa que està obligat a bufar l'alcoholímetre. El resultat va a parar a una pàgina web, controlada per l'empresa del treballador.

Ho estan comercialitzant al públic?
No encara. A partir de l'estiu. Ara tenim dos grans clients: un, el govern suec pels tractaments de desintoxicació de persones amb problemes d'alcoholèmia, i l'altre, una empresa privada d'ambulàncies. Per llei, els conductors d'aquests serveis no poden consumir gens d'alcohol vuit hores abans d'agafar el vehicle. El nostre sistema permet programar el mòbil i enviar un missatge perquè deixi de beure alcohol en el temps establert.

Els suecs tenen habitualment un alcoholímetre al cotxe i es fan les proves sovint?
Sí, se n'estan comercialitzant de molts tipus. La diferència amb aquest d'Alcosystems és que tots van connectats al cotxe i, si el resultat dóna positiu, el cotxe no s'engega. És una mesura de prevenció.

A Espanya es va presentar fa un parell d'anys un aparell anomenat Alkolock que és semblant
Sí, però no és un bon invent perquè la tecnologia també falla. I si tu no estàs begut, et quedes sense cotxe. Aquest és el motiu pel qual les ambulàncies volen el nostre alcoholímetre, que funciona amb GPS.

I què em costarà? Necessito un mòbil especial per connectar-lo i que transmeti les dades?
L'aparell et costarà uns cent euros i l'aplicació s'adapta a qualsevol dels nous models de mòbils que funcionen actualment al mercat. La pàgina web la preparem nosaltres segons l'empresa, si és un govern, institució pública o un particular.

I quina informació emmagatzema aquest web?
Tots els resultats de les proves. Hi ha un perfil on s'acumulen les hores, el pes de la persona, el tipus de dieta, etc. Segons totes aquestes variables, i a través d'algoritmes, es pot saber si l'alcohol resta més o menys temps a la sang.

Penso en la privacitat de les dades personals...
Aquest tema el tenim resolt perquè tota la informació està encriptada.

Quina tecnologia fa servir l'IBAC?

Es diu Fuel Cell i és el més segur que hi ha en el mercat per mesurar l'alcohol. És la mateixa que fa servir la policia de Suècia.
Anar al contingut