Barcelona

Maragall posa el càrrec a disposició de Montilla, que li demana que continuï però el fa rectificar

El president català, José Montilla, ha rebutjat la dimissió del conseller d'Educació, Ernest Maragall, que ha posat el seu càrrec a disposició del president després d'haver "rectificat" les seves polèmiques paraules en què afirmava que els ciutadans estan "cansats" del tripartit. Montilla s'ha reunit durant prop d'una hora amb el conseller Maragall al Palau de la Generalitat per tancar la polèmica. La reunió s'ha produït després de la comissió executiva del PSC d'aquest matí, en la qual els dirigents de la formació han intentat fer pinya a partir de la intervenció conciliadora de Maragall i del conseller d'Economia, Antoni Castells.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, ha donat per tancada la polèmica aixecada aquests dies en el si del PSC per les afirmacions d'Ernest Maragall sobre el tripartit, després que el conseller d'Educació hagi rectificat les seves paraules i que el president l'hagi ratificat en el càrrec.

La polèmica es va desfermar dimecres passat, dia 10, quan el conseller d'Educació va dir que els catalans estan "cansats" del tripartit. Declaració que va reblar aquest cap de setmana assegurant que l'actual govern "no té vigència política més enllà del seu mandat actual" i que, a més, "ja fa temps que va renunciar a encarnar un projecte integral de país".

Des d'aquest mateix matí, el PSC ha volgut fer pinya, a partir de la intervenció conciliadora d'Ernest Maragall i Antoni Castells a la reunió de la direcció del partit, per posar "punt final" a la polèmica oberta, amb la subsegüent apel·lació de Montilla a reivindicar la tasca de govern de cara a les eleccions catalanes. A la tarda, Montilla ha rebut al Palau de la Generalitat Ernest Maragall, amb qui ha parlat durant prop d'una hora. Montilla no ha acceptat la renúncia del conseller d'Educació, que ha arribat a posar el seu càrrec a disposició del president després de "rectificar" les seves afirmacions d'aquests últims dies.


Maragall rectifica públicament

Després de reunir-se amb Montilla, Maragall ha admès públicament que ha "modificat i rectificat" les seves afirmacions més polèmiques: "Que quedi ben clar que sí, que crec, que estic convençut que aquest govern té un projecte de país, que ha tirat endavant des del primer moment".

Ernest Maragall, que ha lamentat la situació creada a partir de la "literalitat" d'algunes de les seves expressions, ha assegurat que en cap cas ha volgut "fer mal" a un govern del qual forma part, i que presenta una obra de gestió sense comparació amb tots aquells que l'han precedit, ha argumentat. "No tinc cap problema a modificar, a rectificar la forma d'aquella expressió, que segurament era incorrecta", ha remarcat el conseller, que això no obstant ha dit mantenir la seva reflexió de fons ja que li segueix semblant "necessària". Tot seguit, ha tornat a deixar clar que aquest govern aplica un "programa ambiciós", que estan complint "de sobres", com ja va dir, "no és comparable amb qualsevol etapa de govern anterior". "El projecte segueix en peu i estem determinats a seguir empenyent, a tirar endavant [...] fins que finalitzi aquest mandat".

En tot cas, Maragall ha dit que manté les seves "conviccions" i "propostes" i que continua defensant la necessitat que el seu partit es plantegi "una estratègia de futur adequada per a la situació real del nostre país i dels seus ciutadans, caracteritzada per una crisi econòmica que no s'ha de qualificar, per una necessitat de desenvolupament correcte del nostre autogovern i una clara renovació del nostre model democràtic".

Preguntat sobre si s'ha sentit sol davant dels seus companys del PSC, Maragall ha explicat que és "legítim" que el partit vulgui conservar el projecte del govern d'entesa.  "És bo -ha afegit- que faci tot el que estigui al meu abast per realitzar els aclariments que serveixin per confirmar la meva convicció" en aquest executiu i el seu "projecte". Maragall creu també que les seves reflexions han servit per obrir un "interessant debat" al PSC i que l'executiva socialista d'avui ha estat "el primer pas en la bona direcció".

Per escenificar la seva voluntat de girar full, Montilla i Maragall inauguraran junts demà el nou edifici d'un institut de Cerdanyola del Vallès.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut