Brussel·les

Una vintena de morts en un xoc de trens a la perifèria de Brussel·les

Un xoc entre dos trens regionals ha causat una tragèdia a Bèlgica. L'accident, que s'ha produït prop de la ciutat flamenca de Halle, a uns 15 quilòmetres al sud-oest de la capital, Brussel·les, ha passat cap a dos quarts de nou del matí i ha provocat la mort d'almenys 18 persones. Tot i això, la xifra podria augmentar fins a 25 ja que fonts dels equips de socors apunten que hi podria haver 15 morts en un tren i 10 en l'altre. L'accident ha provocat també desenes de ferits greus. Els serveis d'emergència continuen treballant per alliberar algunes víctimes d'entre la ferralla.

Actualitzat
L'accident ha passat quan un tren ha topat per causes que encara no se saben amb un altre comboi que s'havia aturat entre les localitats de Halle i Buizingen, dues localitats flamenques al sud-oest de Brussel·les. El xoc ha provocat que bolquéssin dos vagons d'un dels trens i un de l'altre. La col·lisió ha estat "brutal", segons han detallat alguns dels passatgers a la radiotelevisió pública RTBF.

La col·lisió ha estat tan forta que alguns dels passatgers han sortit disparats per les finestres dels vagons, alguns dels quals estaven plens perquè era l'hora punta d'entrada a la feina. "Ha estat horrible ... el xoc ha estat molt violent", ha explicat una viatgera, que ha destacat les escenes de pànic que s'han produït entre els viatgers, caiguts entre els seients i els passadissos després de l'impacte. "El primer vagó era un horror", ha afegit la passatgera d'un dels combois.

Diversos dels ferits greus han tingut amputacions traumàtiques. Els ferits lleus els han traslladat a peu fins a un centre esportiu proper, des d'on els  han enviat a hospitals o a casa seva. Els serveis d'emergència han treballat sense descans sota la neu per retirar morts i ferits i fent pas entre la ferralla perquè les ambulàncies poguessin accedir tan a la vora dels vagons sinistrats com fos possible.

Un dels trens cobria el trajecte Quievrain-Lieja, mentre que l'altre anava de Lovaina a Braine-Le-Comte. Inicialment s'havia informat que la col·lisió va ser frontal, però el governador de la zona ha precisat en una conferència de premsa que podria haver estat en diagonal, i que el comboi procedent de Lovaina podria haver ignorat un semàfor en vermell i que l'altre, que portava deu minuts de retard, estava aturat.

La companyia ferroviària nacional (SNCB) i la societat que gestiona la xarxa ferroviària (Infrabel) -totes dues, part de SNCB Holding- han dit que "no volen ni poden especular sobre les causes de l'accident". També s'ha parlat de la possibilitat que el mal temps, amb nevades i gelades en els últims dies, podria haver influït en la catàstrofe.

El fiscal en cap de Brussel s'ha traslladat al lloc de l'accident, juntament amb un jutge d'instrucció, per obrir una investigació per homicidi. L'accident ha causat la interrupció de tot el trànsit ferroviari a la zona, incloent la suspensió de les connexions internacionals d'alta velocitat de Brussel·les amb Londres (Eurostar) i París (Thalys).

El primer ministre belga, Yves Leterme, que havia iniciat una visita a Kosovo en una gira de tres dies pels Balcans, ha decidit tornar al país. Els president de la Comissió Europea i del Parlament Europeu, José Manuel Durão Barroso i Jerzy Buzek, han expressat el seu condol.

Es tracta de la segona tragèdia que pateix aquest país en les últimes setmanes, després dels 14 morts que va causar el 27 de gener una explosió de gas en un edifici d'habitatges de la ciutat de Lieja.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut