Lleida

El Pirineu exposa a Hereu la necessitat de millorar accessos i infraestructures de cara als Jocs del 2022

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, visita aquest diumenge el Pirineu per buscar suports a la seva controvertida iniciativa d'optar als Jocs Olímpics d'hivern del 2022. Ha començat pel Pirineu lleidatà, pels seus alcaldes i pels empresaris del sector de la neu i turístic que s'articulen al voltant de les estacions d'esquí catalanes, un total de 16 a tot Catalunya. En unes setmanes, i després de visitar els Jocs de Vancouver, farà el mateix al Pirineu gironí. La seva proposa té més seguidors a cotes altes, concretament a la de 2.200 d'Espot, on s'ha pogut fer la fotografia amb neu millor que arran de mar. La gent del territori considera que comportaria un gran impuls econòmic, però recorden que abans cal millorar infraestructures i accessos.

Actualitzat
Va ser conèixer la proposta llançada per l'alcalde de Barcelona i la gent del territori s'hi va llançar per donar-hi suport. Diuen que serà un impuls econòmic per a la zona, encara que reconeixen que s'han de millorar les infraestructures. Per a les estacions, el projecte olímpic involucra tot un país i necessita inversió pública i privada.

La candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern necessita una posada a punt de les infraestructures, els accessos, la capacitat hotelera i les mateixes pistes d'esquí, unes obres que, si bé ja poden estar previstes, ara tenen una marca al calendari: el 2013 s'ha de presentar el projecte tècnic de la candidatura. I no depèn dels ajuntaments, sinó de la implicació de les administracions catalana i espanyola.

Els projectes de millora dels accessos al Pirineu ja estaven inclosos als plans d'infraestructures, per tant, no es parteix de zero. Alguns estan en obres, altres en estudi, i altres ja són una realitat. La qüestió és si seran suficients per absorbir l'organització d'un esdeveniment com uns Jocs Olímpics.

Noves infraestructures i velles reivindicacions

El flamant aeroport d'Alguaire és l'última gran infraestructura que s'ha inaugurat a les comarques de Lleida, i tindria un paper determinant en els accessos al Pirineu, igual que l'aeròdrom de la Seu d'Urgell, que si fos necessari guanyaria entitat.

Però les principals actuacions pendents són a la carretera, i la majoria estan en obres o planificades, fet que permetria arribar a temps a la cita olímpica. La C-16, l'Eix del Llobregat, actualment desdoblada fins a Berga, arribarà fins a Bagà, a les portes del túnel del Cadí. I la C-17, l'autovia de Vic, es prolongarà fins a Ripoll, en un tram que ja està en obres.

La carretera entre Ribes de Freser i Puigcerdà, de competència estatal, també es millorarà. El projecte inclou la construcció del túnel de Toses, que permetrà salvar els revolts de la collada.

La connexió amb la Vall d'Aran també canviarà amb la construcció d'un altre túnel, el de la Bonaigua, previst al pla d'infraestructures. La vall també quedarà més a prop de Lleida amb la futura A-14, en fase d'estudi, que arribarà fins al municipi aragonès de Sopeira passant per la Franja.

L'accés al Pirineu amb ferrocarril té una assignatura pendent, la línia de Puigcerdà. Foment ja té en marxa el desdoblament del tram Montcada-Vic, i la Generalitat planteja ampliar-lo fins a Ripoll. Tot plegat per reduir les més de tres hores que es tarden, avui, per anar en tren de Barcelona a Puigcerdà.

Els Jocs vistos des del Pirineu

Lluny de les reticències que ha aixecat la proposta d'Hereu, al Pirineu la possibilitat d'acollir uns Jocs d'Hivern és un punt de partida i un estímul més per ajudar a posar el Pirineu català al mapa mundial. Parlen d'unitat, de passió, d'il·lusió i també d'impuls econòmic.

De moment, Espot Esquí ha aconseguit ser la seu de les proves de la Copa del Món de telemark. Del 13 al 15 de març, podrà fer un petit assaig del que es pot trobar si finalment, el 2022, Barcelona és ciutat olímpica. Aquest esdeveniment, però, pot arribar a moure un milió de persones, una xifra inassumible per a l'oferta hotelera actual del Pirineu lleidatà.

Al Pirineu gironí, la gent del territori diuen que estan preparats per acceptar el repte. Un repte que veuen com un gran ressò mediàtic per al territori però que també saben que requereix empenta, esforços i infraestructures. Una millora d'infraestructures com són el tren i el reivindicat túnel de Toses, que fa 40 anys que es demana. Ser subseu dels Jocs Olímpics es veu, ara per ara, com una oportunitat d'impuls econòmic.

Per alguns, però, hi ha alguna cosa de la qual s'ha d'acabar de parlar: la denominació de la candidatura. Veïns de Puigcerdà no veuen amb bons ulls que siguin els Jocs d'Hivern de Barcelona. Proposen fórmules mixtes com Barcelona-Pirineu o alguna cosa més genèrica com Jocs de Catalunya.
Anar al contingut