Barcelona

Barcelona es converteix en el paradís europeu de les cotorres argentines

Ocell domèstic encantador per a alguns, veritable problema per a uns altres. La cotorra argentina es troba sota el punt de mira de moltes ciutats europees, entre elles Barcelona. Aquest animal de bec groc i exòtic plomatge verd s'ha convertit en un veritable problema en les àrees metropolitanes, perquè és extremament sorollós i perquè destrossa la vegetació que l'envolta per construir-se el niu, que pot arribar a pesar fins a 150 quilos. En els darrers anys, Barcelona s'ha convertit en la ciutat europea amb més exemplars d'aquest tipus, i el nombre d'aquestes aus creix cada any un 8%. Alguns experts i veïns denuncien la situació, però de moment, l'Ajuntament no considera la cotorra com una plaga i no preveu cap pla d'eradicació per frenar-ne l'augment.

Actualitzat
Els primers exemplars d'aquest ocell es van començar a veure a finals dels 70, però en molts pocs anys s'han estès, i segons l'últim recompte fet l'any 2006, ara ja n'hi ha més de 2.000 exemplars només a Barcelona.

La seva ràpida propagació es deu, entre altres coses, al fet que moltes famílies van comprar els ocells com a animals de companyia, però més tard els van deixar en llibertat. A més, la facilitat d'adaptació de les cotorres a qualsevol hàbitat també n'ha afavorit el creixement, especialment al parc de la Ciutadella i l'avinguda Diagonal, on hi ha un gran nombre de palmeres i vegetació.

Segons alguns veïns i experts, a banda de destrossar els horts dels barris de Sarrià i Horta de Barcelona, per menjar-se els seus cultius, les cotorres argentines malmeten la vegetació de la ciutat per construir-se els seus nius a les parts altes de les copes dels arbres. Aquestes aus fabriquen la seva llar amb un gran nombre de branques trencades, i en alguns casos arriben a pesar tant, que els arbres poden cedir i posar en perill la seguretat dels vianants.

Malgrat l'augment del nombre d'aquests exemplars al nucli urbà de Barcelona, de moment no es preveu cap pla específic per frenar-ne l'increment. Per ara, només s'eliminen alguns nius aprofitant l'època en què es poden les palmeres, però alguns experts adverteixen que si no s'actua aviat el problema es podria complicar i arribar a convertir-se en una veritable plaga com la dels coloms, que ja compta amb una població de més de 250.000 exemplars només a Barcelona.
Anar al contingut