Johannesburg

Mandela participa en els actes del 20è aniversari del seu alliberament

Als 91 anys i amb el seu etern somriure, Nelson Mandela, "Madiba" com li diuen els seus, ha rebut el càlid reconeixement del Parlament sud-africà, dret i ple a vessar. I és que avui fa vint anys que Mandela sortia de la presó després de 27 anys de captiveri. Ho feia al costat de la seva dona, llavors Winnie Mandela. Quatre anys més tard es convertia en el primer president negre de Sud-àfrica.

Actualitzat
Sud-àfrica ha commemorat el vintè aniversari de l'excarceració de Nelson Mandela després de passar-se 27 anys a la presó.  L'alliberament de Mandela va comportar també la fi del règim de segregació racial i l'inici d'una nova pàgina en la història del país, que tindria el punt d'inflexió en l'elecció del pres més famós del món com a president de Sud-àfrica.  

Pel professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, historiador i expert en Àfrica, Antoni Castel, tot i els problemes i les mancances actuals, Mandela ha situat Sud-àfrica en un pla que mai hauria pogut imaginar durant els anys més foscos de l'apartheid: "Sud-àfrica és el país amb una constitució més avançada que es respecta. És potser dels únics països africans que respecten els drets humans, que hi ha respecte a les minories, a les minories lingüístiques, que ha mostrat una estabilitat".

Malgrat tot, transcorregudes dues dècades, els sud-africans encara conviuen amb importants problemes socials i econòmics, amb una taxa d'atur del 25%, amb un 34% de la població en situació de pobresa, una forta desigualtat amb "tints racials", alts nivells de criminalitat i una de les incidències de la sida més altes del món.

L'inici de la fi de l'apartheid

L'11 de febrer del 1990, el president Frederik Willem de Klerk va concedir de forma imprevista la llibertat a Nelson Mandela, qui durant els seus 27 anys de captiveri s'havia convertit en la icona mundial de la lluita contra el racisme.

El procés històric va culminar amb les eleccions del 1994, quan Mandela va aconseguir fer-se amb la presidència del país. Mandela, que el 1993 havia compartit amb De Klerk el Premi Nobel de la Pau, va governar Sud-àfrica entre el maig d'aquest any i el juny del 1999.

Actualment, l'històric dirigent  sud-africà gaudeix de bona salut als seus 91 anys i viu apartat del món en un suburbi de Johannesburg, on llegeix quatre diaris al dia i segueix l'actualitat a través dels telenotícies.

El passat 3 de febrer Mandela va celebrar l'aniversari del seu alliberament amb un sopar al seu domicili al qual van assistir la seva antiga dona, Winnie Madikizela-Mandela, la seva filla Zindzi Mandela i vells militants de la lluita contra l'apartheid.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut