Barcelona

Maragall veu Catalunya "fatigada" de fórmules com la del tripartit

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, veu Catalunya "fatigada" de la fórmula de pactes del tripartit i augura que les tres formacions que actualment governen no sumaran a les eleccions vinents. Al seu parer, "tot indica que Catalunya no donarà suport a nous experiments ni artefactes inestables o pretesament inestables". En un esmorzar a Barcelona, Maragall ha lamentat que la resposta a aquest cansament respecte als governs de coalició sigui encara més fragmentació política i no un retorn cap als grans partits, que donaria -segons ell- més estabilitat. Ernest Maragall ha reclamat també que el PSC tingui veu pròpia al Congrés dels Diputats amb lleialtat -ha dit- al projecte federal.

Actualitzat
La imatge "no positiva" de la fórmula del tripartit que ha governat Catalunya en les dues últimes legislatures passarà factura a l'executiu que presideix José Montilla, malgrat, segons Maragall, el "balanç positiu" d'un govern que ha treballat "intensament". L'"estigma" d'aquesta imatge negativa contrasta, ha dit, amb "l'espècie de festa" que s'ha desfermat en altres àmbits polítics catalans -sobiranistes i d'esquerra- per crear noves formacions polítiques, "totes acceptables i que estan en el seu dret de fer-ho".

Aquestes consideracions les ha fetes Ernest Maragall durant la seva intervenció al Fòrum Nova Economia, que ha tingut lloc a Barcelona, on també ha apostat per la "urgent" necessitat de regenerar l'actual model de partits polítics, que "ja ha donat de si tot el que podia" i que ha derivat cap a una certa endogàmia.

Segons la seva opinió, els partits no són considerats actualment interlocutors vàlids pels ciutadans, per la qual cosa s'ha mostrat favorable a iniciatives com la de la formació Ciutadans pel Canvi, que propugnen la reforma de la llei electoral. "Si hi ha voluntat política, no veig per què no podria estar en marxa de cara a les noves eleccions autonòmiques [una nova llei electoral]. Encara hi ha temps", ha valorat el conseller, que ha recordat que hi ha una comissió parlamentària que estudia aquest tema.

En la seva intervenció, Maragall ha expressat en públic les seves propostes econòmiques, educatives i polítiques, algunes de les quals estan allunyades del discurs socialista més tradicional. Així, ha fet referència a la seva posició favorable a allargar l'edat de jubilació i a reformar el mercat laboral i la funció pública, que ha definit com "el principal obstacle" per a la qualitat dels serveis públics. També ha propugnat la reforma de l'administració pública amb mecanismes d'avaluació, fugint del paternalisme que l'administració ho ha de reglamentar tot.

No ha deixat de banda les seves aspiracions històricament nacionalistes, i ha reiterat, de la mateixa manera que ja ho va fer en ocasions anteriors el seu germà, l'expresident Pasqual Maragall, la seva preferència perquè els socialistes catalans tinguin més presència al grup del PSOE al Congrés dels Diputats, encara que sense demanar explícitament un grup propi. "Vull que el PSC s'expressi en veu alta" i que surti als telenoticíes del migdia i de la nit explicant les propostes del grup català, com ja ho fan els d'ICV, ERC i CiU, amb "lleialtat al projecte federal" del qual forma part.


Malestar als partits del govern per les declaracions de Maragall

L'"atac de sinceritat" de Maragall, segons l'ha definit un membre del PSC, no ha trobat suport ni tan sols entre dirigents del sector catalanista del partit. Fonts socialistes han assegurat que, com a molt, es pot parlar d'"un govern més desgastat que de fatiga", a causa de la crisi econòmica. En tot cas, les declaracions de Maragall han provocat un important malestar al partit.

 ICV, per la seva banda, ha replicat a Maragall que la fatiga que aprecia en els catalans respecte al tripartit no és certa, però ha donat a entendre que alguna de les polítiques de la seva conselleria sí que han generat "cansament" en els electors d'esquerra.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut