Barcelona

Una exposició recorda la figura de Vicens i Vives cinquanta anys després de la seva mort

L'exposició "Jaume Vicens i Vives i la nova història" recorda a partir d'aquest dijous la figura de l'intel·lectual català com "el gran renovador de la historiografia catalana i espanyola del segle XX", cinquanta anys després de la seva mort. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha inaugurat aquest dimecres la mostra, que planteja un recorregut cronològic per la vida de l'historiador a través de dos eixos: el de la seva figura d'historiador i el del context en què viu, ja que destaca que va ser "un historiador dins del seu temps".

Actualitzat
L'exposició comença amb els primers anys de Vicens i Vives en el món de l'ensenyament, l'ascens de la "generació republicana" i les dificultats de la Guerra Civil i la postguerra. Més endavant es narra el seu retorn a la universitat i la seva aposta per la història econòmica, fins aleshores molt poc explorada.

En la segona part es remarca la faceta de Vicens en l'activisme polític i se'l presenta com un "home pont" entre el món oficial de Madrid i el catalanisme antifranquista. S'hi detalla el seu apropament a l'historiador i polític Josep Benet i també al president de la Generalitat a l'exili, Josep Tarradellas, que va considerar convertir-lo en el seu "delegat" a l'interior.

La mostra obre al públic aquest dijous i es podrà visitar al Museu d'Història de Catalunya fins al 21 de març. Després viatjarà a Girona, Toledo, Baeza, Sevilla, Saragossa, Madrid, València i Pamplona.
Anar al contingut