Barcelona

Descoberta una proteïna que dificulta deixar de fumar i en facilita les recaigudes

Fins ara podíem pensar que els que no deixen de fumar ho fan per vici, perquè no s'hi esforcen prou ni hi posen voluntat. Però ara un estudi científic de la Pompeu Fabra demostra que no és ben bé així i que hi ha una raó més poderosa, una proteïna que es diu hipocretina, que fa molt difícil controlar-ne l'addicció i que facilita molt les recaigudes.

Actualitzat
L'estudi del cervell d'uns ratolins als quals s'ha administrat nicotina ha servit com a patró per identificar les substàncies que intervenen en les recaigudes dels fumadors. Aquestes substàncies són les hipocretines, que es troben a les neurones del cervell i que recentment s'havien relacionat amb els mecanismes de recompensa i també amb l'addicció.

L'estudi ha demostrat que aquestes substàncies provoquen l'ansietat i la recaiguda dels exfumadors, bàsicament quan es té estrès, es torna a provar una cigarreta, o es recuperen hàbits socials que es tenen relacionats amb el tabac.

Ara, l'objectiu és trobar un medicament que bloquegi aquest procés. Fernando Berrendero, coautor de l'estudi, ha considerat que la descoberta "és un factor important per evitar les recaigudes en el consum de tabac". Segons l'investigador, a partir d'ara s'haurà d'explorar si a través de bloquejar aquest procés es poden bloquejar també les recaigudes.

Viciosos no, malalts

El fet és que aquest descobriment podria canviar la imatge social que fins ara s'ha tingut dels fumadors. Segons Rafael Maldonado, catedràtic de farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra, "aquesta troballa clarifica que el fumador no és un viciós, sinó un subjecte que té una malaltia, unes modificacions clares en el cervell que li dificulten que deixi de fumar".

El treball que han fet conjuntament aquest equip de la UPF i un altre de nord-americà es publica aquest dimecres a la revista "Journal of Neuroscience".

L'interès que genera tot el que fa referència al tabaquisme és molt gran, perquè és un dels hàbits de consum més addictius. A Catalunya, el nombre de fumadors retrocediex; tot i això, ara mateix fumen gairebé el 30% dels catalans.

Anar al contingut