Sort

TICPadrins ensenya les noves tecnologies als més grans de Sort

Alguns tenen més de 90 anys, n'hi ha que pateixen Alzheimer o Parkinson i, la gran majoria, problemes de mobilitat. Però cap d'aquestes dificultats físiques els ha impedit seure davant d'un ordinador i provar l'experiència de moure un ratolí, publicar una foto digital o jugar amb un programa de "software" lliure. El projecte TICPadrins, que tot just ha acabat, els ha obert una finestra a les noves tecnologies.

Actualitzat
Durant dos mesos, una vintena d'avis d'entre 70 i 94 anys de la residència de gent gran Serafí Casanovas de Sort han descobert què s'amaga darrere els ordinadors. Han tingut contacte amb càmeres digitals, han fet fotos del seu dia a dia i han provat diferents programes de jocs i aplicacions educatives de "software" lliure com el GCompris.

L'objectiu del projecte TICPadrins era introduir les tecnologies de la informació i la comunicació a la gent gran mitjançant activitats i accions prou senzilles i motivadores perquè tinguin ganes de continuar. I ho han aconseguit. La Llibrada, la veterana del grup, amb 94 anys, diu que li ha agradat molt saber què hi ha dins els ordinador. "Ja ho hem entès. El més complicat de tot és fer anar el ratolí, però ara ja en sabem", explica en un vídeo publicat al YouTube.

"Només amb aquest tipus d'experiències t'adones que les coses més senzilles per als joves són les més complicades per a ells", explica l'Olga Cuevas, coordinadora del projecte. "Per exemple, en Quim té Parkinson i manegar el ratolí era tot un problema. Vam demanar en préstec un ratolí de bola de l'empresa catalana BjAdaptacions que li aturava les tremolors de la mans, li permetia agafar-lo amb total seguretat i moure's per la pantalla al seu aire. També ens vam adonar que el teclat negre és un inconvenient perquè els costa distingir les lletres. I així hem anat extraient altres conclusions interessants."

Però TICPadrins també ha servit per demostrar que l'ús de les TIC pot ajudar a millorar l'autoestima de la gent gran i a minimitzar problemes associats amb l'edat, com la pèrdua de la memòria, les dificultats de visió i audició, la comunicació, l'accés a la informació, la falta de mobilitat, etc.

Aquesta era la primera vegada que es posava en marxa un projecte d'aquestes característiques a Sort. "S'havia fet formació a gent gran al telecentre, però allò era ben diferent", explica la impulsora de TICPadrins. "La gent gran que van al telecentre és molt més jove i autònoma en tot". L'Olga Cuevas assegura que l'experiència ha estat molt enriquidora i tot un repte: "Crec que, junt amb l'Adelaida, l'animadora de la residència, hem donat vida a la residència, l'hem oberta al món mitjançant les TIC. Estaria molt bé que les pràctiques amb l'ordinador i internet poguessin continuar."
Anar al contingut