Brussel·les

La Comissió Europea demana a les xarxes socials que millorin el control de la privacitat

La Comissió Europea ha demanat a les empreses que impulsen i mantenen xarxes socials que millorin les seves polítiques de privacitat i la seguretat dels menors d'edat, després de constatar que només el 40% d'aquestes plataformes s'assegura que les dades de nens i adolescents només siguin visibles, per defecte, pels seus contactes privats.

Actualitzat
Segons un informe titulat "Principis per a unes xarxes socials més segures", elaborat per la Comsisió l'any 2009, només un terç de les xarxes socials respon a peticions d'ajuda dels usuaris.

Amb motiu de la celebració avui del Dia per Internet més Segur, la Comissió ha transmès als adolescents un missatge molt clar: "Pensa-t'ho abans d'enviar-ho", per fer veure a aquests joves que amb massa facilitat posen dades personals i les envien.

La comissària europea de Societat de la Informació, Viviane Reding, creu que cal que les empreses involucrades publiquin la infomació correcta amb un llenguatge adequat perquè els menors d'edat tinguin amb compte els riscos de publicar dades personals.

Brussel·les ha valorat en positiu que hi hagi 19 dels 23 llocs observats que proporcionen consells sobre seguretat. Entre els llocs on aquesta informació es torba de manera fàcil han citat YouTube, Myspace, Flickr i Yahoo. A la vegada, però, es lamenta que només la meitat impedeixin que els perfils d'usuaris menors d'edat es puguin trobar als cercadors d'internet. Facebook, MySpace o WindowsLive sí que segueixen aquesta norma.

Les dades de la Comissió destaquen que el desembre de 2008 uns 211 milions d'usuaris menors de 15 anys visitaven una xarxa social.

Contactes de desconeguts

També avui, i amb motiu d'aquest dia dedicat a la seguretat, s'ha donat a conèixer un informe realitzat per Microsoft en què s'assegura que més de la meitat dels adolescents espanyols han sigut contactats a internet per un desconegut. D'aquests, tres quartes parts han respost, per curiositat.

Els responsables de la Policia, que treballa conjuntament amb Microsoft i l'associació Protégeles, adverteix que els més joves no sempre són prou conscients que aportar dades personals és un perill i que explicar intimitats o ensenyar fotografies que no deixarien veure fora de la xarxa és una activitat arriscada. "Els joves", ha dit un portaveu, "haurien de controlar la seva vida a internet igual com ho fan fora de la xarxa".

Anar al contingut