Barcelona

Setanta-set municipis faran consultes sobre la independència el pròxim 28 de febrer

Un total de 77 municipis de 25 comarques organitzaran consultes sobre la independència de Catalunya el pròxim 28 de febrer. Uns 300.000 ciutadans estan cridats a les urnes. Aquesta és la segona gran onada de votacions després de la que va tenir lloc el 13 de desembre passat. Quan s'hagin fet, la meitat dels municipis de Catalunya hauran opinat sobre la independència.

Actualitzat
El Vendrell, al Baix Penedès; Molins de Rei, al Baix Llobregat; Palafrugell, al Baix Empordà; Vilassar de Mar, al Maresme; Palamós, al Baix Empordà; Sant Quirze del Vallès, al Vallès Occidental, i Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, són alguns dels municipis que han convocat consultes.

A banda d'aquests, altres municipis, entre els quals Girona, tenen a l'agenda fer una tercera tanda de votacions el pròxim 25 d'abril. Hi ha una quarta ronda de consultes anunciada pel 20 de juny i que estarà molt centrada a l'àrea metropolitana de Barcelona. Encara no hi ha data per a la consulta que s'ha de realitzar a la capital catalana.

La coordinadora nacional ha explicat que si se sumen els municipis que ja han fet les votacions amb els que les faran el 28 de febrer i el 25 d'abril, el total correspon a la meitat dels municipis de tot Catalunya.

Un dels portaveus de la coordinadora, Uriel Beltran, ha assegurat que no definiran un determinat percentatge a partir del qual consideraran que la consulta ha estat un èxit i ha rebutjat que es facin comparacions amb les xifres dels referèndums institucionals.

Els motius: el cens és diferent. A les consultes s'inclouen els joves a partir dels 16 anys i els immigrants censats. Un segon punt és que els organitzadors no disposen de publicitat institucional ni d'espais gratuïts cedits en els mitjans de comunicació, ja que legalment no són vinculants. Una tercera diferència són els recursos econòmics. "Si algú ens dóna quatre milions d'euros, que és el pressupost que va tenir la Generalitat per al referèndum de la Constitució Europea, assumirem el repte de comparar la participació, però si no és així, doncs no", ha afegit Uriel Beltran.
Anar al contingut