París

L'FMI adverteix que Espanya haurà d'abaixar els sous si vol sortir de la crisi

Espanya, Portugal i Grècia, que afronten serioses dificultats per l'evolució de les seves finances públiques i no poden recórrer a la devaluació de la seva moneda en formar part de la zona euro hauran d'assumir sacrificis, com una baixa de salaris per recuperar competitivitat. Ho ha dit l'economista en cap del Fons Monetari Internacional, Olivier Blanchard, en una entrevista concedida al diari econòmic francès "Les Echos".

Actualitzat
Blanchard ho ha justificat perquè "ara amb la crisi, Portugal, Espanya i Grècia tenen serioses dificultats" que "impliquen ajustaments molt penosos. Sobretot quan l'entorn inflacionista és molt baix".  Com que formeb part de la zona euro, aquests països no poden recórrer a un ajustament dels tipus de canvi, i això il·lustra que una unió monetària "té un cost en el moment de xocs asimètrics".

Preguntat sobre si hi ha risc d'implosió de la zona euro, l'economista en cap de l'FMI ha contestat que creu que no, però ha afegit que "això no impedeix que hi hagi un problema pressupostari a Europa" i que Grècia hagi estat el primer a patir la sanció de els mercats.

Blanchard ha considerat "indispensable" que els bancs centrals mantinguin els tipus d'interès a un nivell molt baix com l'actual i això "tant de temps com sigui necessari". "Mentre no hi hagi una recuperació sòlida de la demanda privada, és absolutament vital, potser més enllà del 2010", ha assenyalat abans de precisar que si això genera bombolles especulatives "caldrà actuar per diferents mitjans, però el que és essencial és que l'activitat torni a posar-se en marxa".
Anar al contingut