Sant Joan Despí

El síndic veu irregularitats en la construcció de l'Hospital de Sant Joan Despí

La Sindicatura de Comptes ha llançat un crit d'alerta per la gestió d'un ens públic. El síndic assegura haver detectat irregularitats en el procés d'adjudicació i construcció del nou hospital comarcal del Baix Llobregat, situat a Sant Joan Despí, per part del Consorci Sanitari Integral. Just la setmana en què s'ha fet realitat el nou hospital comarcal, una de les demandes històriques del Baix Llobregat, la Sindicatura ha enviat un informe al Parlament on qüestiona com se n'ha gestionat la construcció. En concret, l'informe se centra en l'exercici del 2007 del Consorci Sanitari Integral, l'ens públic responsable del nou centre. D'entrada, assegura que el projecte es va encarregar directament a un despatx d'arquitectes sense concurs públic, i dues vegades. La Generalitat ho ha negat tot i ha defensat la gestió de l'obra.

Actualitzat
Segons l'informe de la Sindicatura de Comptes, el projecte original es va haver d'ampliar per fer un hospital més gran, però això no justificaria els increments successius del pressupost de l'obra, adjudicada a un grup d'empreses anomenat Sanibaix.

L'informe també assenyala adjudicacions sense concurs a altres projectes, com ara el centre de rehabilitació Fontsanta o la residència Collblanc-Torrassa.

El Consorci Sanitari Integral està participat majoritàriament pel Servei Català de Salut, i també hi figuren els ajuntaments de l'Hospitalet i de Sant Joan Despí, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Creu Roja.

El Departament de Salut ha replicat les acusacions amb un comunicat en què afirma que és "erroni" que hi hagi hagut un sobrecost "irregular" de 15 milions d'euros i que l'adjudicació hagi estat improcedent. El text manté que el 2003 es va tirar endavant el concurs que ha servit per adjudicar les obres del projecte i que el pla inicial es va haver de "redimensionar" el 2006, un any després de l'inici de les obres, per ajustar-lo a les previsions demogràfiques. El text conclou que el cost addicional "es deu, bàsicament, a l'ampliació del projecte".

El Consorci, per la seva part, s'ha limitat a recordar que ja fa setmanes van presentar tot d'al·legacions a l'informe.

Anar al contingut