Imatge d'arxiu d'una sala de cinema.
Imatge d'arxiu d'una sala de cinema.
Barcelona

Un 73% dels cinemes tanquen contra la llei que obliga a projectar la meitat de les pel·lícules en català

La major part dels cinemes catalans, un 73%, han tancat aquest dilluns en protesta per la nova llei del cinema de la Generalitat. Amb aquest tancament patronal mostren el rebuig a una norma que obliga a projectar la meitat de pel·lícules en llengua catalana. Els empresaris al·leguen que aquesta mesura els portarà pèrdues econòmiques i asseguren que, tot i compartir l'objectiu que hi hagi més pel·lícules en català, no accepten "imposicions lingüístiques". Alguns dels que han decidit anar al cine per donar suport a la llei s'han trobat en alguns casos amb sorpresa, perquè han hagut de buscar més del que es pensaven.

Actualitzat
De les 790 sales de cinema de Catalunya (les que hi ha als 175 cines de tot el país), només n'han obert 214. La resta fan tancament patronal perquè no estan d'acord amb la llei que prepara la Generalitat i que els obliga, sota sanció, a projectar la meitat de pel·lícules doblades o subtitulades en català.

Segons la patronal, hi haurà massa oferta en català i el públic no voldrà anar tant al cinema. Conseqüències: menys públic, menys ingressos i acomiadament de treballadors, una teoria que contradiu un estudi de la Universitat Pompeu Fabra, encarregat pels mateixos exhibidors que han abaixat les persianes. Per això ho veuen tan malament, i per això van fer una contraproposta. La Generalitat, però, no va acceptar el projecte, i ara l'enfrontament és total.

Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris del Cinema de Catalunya, ha afirmat en declaracions al canal 3/24 que la llei tindrà unes "conseqüències nefastes" i ha reclamat "consens" a l'administració. Preguntat per si el cinema no hauria de seguir l'exemple del teatre, on el català té molta més presència, Tarrazón ha contestat que el sector "comparteix l'objectiu del govern" però que la Generalitat "potser hauria de revisar les seves polítiques si no estan satisfets" perquè "tot el que s'ha doblat en català ha sigut per petició de la Generalitat".

Respecte al fet que s'hagi convocat el tancament patronal un dilluns, el president del Gremi ha argumentat que s'ha buscat la coincidència amb els Premis Gaudí i que no s'ha intentat minimitzar les pèrdues que implicarà la protesta, argument que ha atribuït a la "intoxicació informativa".

La vigília del tancament, diversos cinemes de Barcelona van aparèixer plens d'adhesius que reclamaven cinema en català i amb pintades amb lemes com "Aquest cinema margina el català".
Anar al contingut