Port-au-Prince

Detinguts 10 nord-americans que volien treure d'Haití 33 menors sense documentació

La policia haitiana ha detingut deu ciutadans nord-americans que van ser sorpresos quan intentaven treure d'Haití 33 menors sense documentació. Les autoritats haitianes sospiten que es tracti d'una xarxa de tràfic de menors. Per la seva part, una de les detingudes ha assegurat que és la responsable d'una organització caritativa i que l'únic que feien era traslladar els nens d'un orfenat destruït durant el terratrèmol a un altre que tenen a la República Dominicana.

Actualitzat
Les detencions s'han produït a Malpasse, el principal pas fronterer entre Haití i la República Dominicana, arran d'un registre rutinari del vehicle en què viatjaven.

Va ser llavors quan van descobrir els nens, d'entre 2 mesos i 12 anys, que viatjaven amb els detinguts sense cap document que justifiqués una adopció o que es tractessin d'orfes.

"És totalment il·legal", ha declarat el ministre d'Afers Socials haitià, Yves Cristalin. "Cap menor pot sortir d'Haití sense la corresponent autorització, i aquestes persones no en tenien cap", ha dit.

Els arrestats, cinc homes i cinc dones, estan sota custòdia a la capital, Port-au-Prince. Una de les detingudes, que assegura que és la màxima responsable d'una organització caritativa d'Idaho anomenada New Life Children's Refuge (Refugi per a Menors Nova Vida), Laura Sillsby, sosté que no han fet res dolent.

"Teníem permís del govern de la República Dominicana per portar els nens a un orfenat que tenim allà (...). Un sacerdot baptista que tenia un orfenat a Haití ens va demanar que ens emportéssim els nens a un altre orfenat a la República Dominicana després que s'ensorrés l'edifici on s'estaven", ha assegurat des d'una cel·la de la seu central de la policia judicial haitiana.

"Jo pensava tornar aquí -Haití- per fer la paperassa. Ens acusen de tràfic de menors. És una cosa que mai faria. No volíem fer res dolent", ha assegurat.
Anar al contingut