Imatge d'arxiu d'una sala de cinema.
Imatge d'arxiu d'una sala de cinema.
Barcelona

Un estudi de la Pompeu Fabra diu que la llei del cinema pot fer incrementar els ingressos a les sales

Un estudi encarregat a la Pompeu Fabra pels mateixos exhibidors i distribuïdors que avui han convocat un tancament dels cinemes catalans en protesta per la nova llei del govern desmenteix els seus arguments. Aquest estudi revela que el 96,5% dels espectadors anirien igualment al cinema si augmenta l'oferta de films doblats al català. És més, si només es pogués veure cinema exclusivament en català (i no el 50% de còpies, com preveu la nova llei), el 88,75% dels espectadors afirmen que anirien igualment a veure una pel·lícula, si els interessa. És una minoria -entre un 8 i un 10%- la que afirma que no hi aniria.

Actualitzat
Avui un 70% dels cinemes catalans no obren les portes. A Catalunya hi ha prop de 800 sales de cinema i només n'obren 270. La resta fan vaga perquè no estan d'acord amb la llei que prepara la Generalitat. Una llei que els obliga, sota sanció, a projectar la meitat de pel·lícules doblades o subtitulades en català.

Però un estudi encarregat per la Federació de Distribuïdors, que aplega les majors, i pel Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya, el convocant del tancament, diu que si la llei s'apliqués bé, els ingressos de les sales de cinema fins i tot podrien augmentar.

L'autor de l'estudi elaborat per la Pompeu Fabra, Oriol Amat, catedràtic d'Economia Financera, ha dit, en declaracions a Catalunya Ràdio, que si la llei s'aplica amb consens "es podria arribar a un escenari on tothom hi guanyi". Per això ha demanat el "màxim consens" i una promoció adequada.

Segons l'estudi, l'aplicació de la llei del cinema podria tenir un impacte negatiu i provocar una baixada d'ingressos a la taquilla d'uns 5,82 milions d'euros, segons la visió més pessimista, però també podrien comportar un augment de la recaptació de 4,62 milions d'euros, segons l'escenari més optimista.

En tot cas, l'estudi d'Oriol Amat, elaborat un mes i mig abans de la convocatòria de vaga dels cinemes, apunta la pirateria com el principal motiu de la crisi del sector. 

Tot plegat s'ha fet coincidir amb una data important per al cinema a casa nostra: l'entrega dels Premis Gaudí, que atorgarà aquest vespre l'Acadèmia del Cinema Català.
Anar al contingut