Andorra

El periodista i escriptor Vicenç Villatoro guanya el Ramon Llull amb la novel·la "Tenim un nom"

El premi més ben dotat de la literatura catalana, el Ramon Llull, ja té guanyador aquest any. Es tracta del periodista i escriptor terrassenc Vicenç Villatoro, que ha rebut el guardó a Andorra per la novel·la "Tenim un nom", una història sobre les relacions entre un pare i un fill en què el Barça també hi juga un paper important.

Actualitzat
Vicenç Villatoro ha mostrat una "il·lusió infinita" per haver guanyat el Ramon Llull de novel·la, dotat amb 90.000 euros. L'obra que li ha valgut el guardó, "Tenim un nom", pretén "narrar un país utilitzant el Barça com a palanca", segons ha explicat l'escriptor.

El protagonista, un periodista que torna a Catalunya després de molts anys, es retroba amb el seu fill, al qual s'acosta a través del Barça. Tots dos decideixen anar junts a París, a la final de la Copa d'Europa que l'equip va guanyar contra l'Arsenal i, tot i que es dediquen força pàgines a aquest partit, Villatoro ha advertit que "el més important no és el que passa a la gespa, sinó a les grades o als menjadors de les cases particulars".

L'escriptor, que ha admès que ha escrit la novel·la durant l'any de les sis copes, ha avisat que "no és un assaig, ni una farsa". "Busca l'empatia dels que els agrada el futbol i la vida", ha afegit. També ha explicat que "té a veure amb els sentiments" i també amb les dones, perquè "com sempre passa en una novel·la sobre pares i fills, és també una novel·la sobre dones, sobre la mare, la dona o la filla".

En l'obra narrativa de Villatoro, que té també una dilatada carrera com a periodista, figuren títols com "Papers robats que cremen", amb el qual va obtenir el premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil el 1980; "Evangeli gris", que el 1981 el va portar al Premi Sant Jordi de novel·la, i "País d'Itàlia", amb el qual va assaborir el Sant Joan de narrativa 1983.

"Tenim un nom" veurà la llum el pròxim dia 4 de març sota el segell de Planeta, que també l'editarà en castellà, i l'editorial Robert Laffont el publicarà en francès.

Enguany, el jurat del Llull, que s'entrega a Andorra des de fa uns anys en virtut d'un conveni entre l'editorial Planeta i el govern andorrà, estava format per Ester Arana, Leonello Brandolini, Isabel Escudé, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Roser Portas i Carles Pujol, que ha indicat que a la novel·la guanyadora es "parla molt de futbol, però hi ha un entramat de sentiments i frustracions dels personatges protagonistes que donen a l'obra molta densitat i transcendència".

Anar al contingut