Barcelona

Sindicats i partits titllen d'"improvisat, precipitat i globus sonda" la proposta d'allargar l'edat de jubilació

Improvisació, precipitació i globus sonda del govern espanyol. Amb aquestes paraules han rebut alguns partits la possibilitat que el govern espanyol endarrereixi als 67 anys la jubilació per garantir el sistema de pensions. CiU creu que es tracta d'un globus sonda i assegura que hi ha altres mesures per garantir el sistema de pensions. També ho creuen Esquerra i Iniciativa, que parla de retallada dels drets dels treballadors. El PP, en canvi, ha aprofitat per criticar la política econòmica del govern espanyol perquè fa perillar, diu, moltes coses. Els sindicats també han rebutjat amb contundència la proposta.

Actualitzat
Els partits han criticat la possibilitat que el govern espanyol endarrereixi als 67 anys la jubilació per garantir el sistema de pensions.

El líder de CiU, Artur Mas, creu que la proposta d'allargar fins als 67 anys l'edat de jubilació és un "globus sonda" del govern central. Mas aposta, en canvi, per reduir les prejubilacions. En aquest sentit, assenyala que en lloc de proposar un endarreriment de la jubilació legal caldria replantejar l'edat en què realment la gent es jubila. Segons ha dit: "Una mesura lògica abans d'allargar l'edat de jubilació seria que l'edat de la de jubilació, que ara són 62 anys, s'apropés als 65. Això és menys espectacular, globus sonda, però més eficaç". Una altra de les propostes també seria que la gent que ho desitgés pogués seguir treballant a temps parcial fins a jubilar-se.

Esquerra Republicana veu la proposta del govern precipitada. "És un debat raonable però ha de tenir contrapartides: formar-se als 40 anys o tenir jornades sabàtiques", ha afegit.

Joan Herrera, d'ICV, ha assegurat, en canvi, que la mesura retalla drets.

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha titllat la mesura de "preocupant" i ha manifestat que la inacció del govern posa en perill moltes coses.

Els sindicats també rebutgen la proposta  la proposta

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha declarat a Catalunya Informació que la mesura és una equivocació, perquè segons ha manifestat, "dir que les persones que estan al mercat de treball treballaran dos anys més és posar més dificultats als joves que es volen incorporar al mercat de treball i aquesta insolidaritat no la podem compartir". A més, ha afegit: "Entenem que avui el sistema ja té determinats instruments com és la jubilació flexible que permet la possibilitat d'allargar la vida laboral de forma voluntària a canvi d'incentius en l'expectativa de pensió". I és que creu que fer-ho amb caràcter universal i obligatori "és un retrocés".

La secretària de política institucional de la UGT, Neus Munté, tampoc hi està d'acord i ha explicat que la mesura "suposa en definitiva una retallada de la quantitat de les pensions i endureix les condicions d'accés, sobretot per als joves, amb les dificultats enormes que ja tenen per accedir al mercat laboral".

Ara, aquesta proposta que preveu allargar l'edat de jubilació fins als 67 anys s'ha de discutir amb els agents socials i en la comissió del Pacte de Toledo del Congrés. La mesura s'aplicaria de manera progressiva a partir del 2013 a raó de dos mesos més per any, fins a arribar als dos anys de més el 2024. L'executiu espanyol també vol introduir canvis en la manera de calcular l'import de la pensió. La proposta es traslladarà al Congrés i es negociarà en paral·lel amb els agents socials en el marc del pacte de Toledo. Segons el govern espanyol el retard en l'edat de jubilació és necessari per garantir el sistema de pensions a llarg termini. Actualment, l'edat real mitjana de jubilació és de 62 anys i mig.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut