Debat

Hi ha coses que no explicaries a un desconegut. Per què ho fas a internet?

Facebook, Twitter, Tuenti... les xarxes socials ja formen part de la nostra vida quotidiana. De fet, i sobretot entre la gent jove, cada cop més la nostra vida real i virtual estan més entrellaçades. Hi pengem les nostres fotos, parlem de la nostra vida privada i fins i tot podem fer públic el nostre estat sentimental. Però, controlem qui té accés a aquesta informació?

Actualitzat
Amb motiu de la Setmana Europea de la Privacitat, s'estan portant a terme en diversos punt de la Península iniciatives per conscienciar la gent jove dels riscos sobre la privacitat que comporten les xarxes socials. N'és un exemple la campanya encetada per l'Agència de Protecció de Dades de la Comunitat de Madrid (APDCM), que amb la col·laboració de Tuenti i Youtube, han editat uns vídeos sota el lema: "Hi ha coses que no explicaries a un desconegut. Per què ho fas a internet?". Segons el director d'aquesta agència, Antonio Troncoso, "els joves pensen que mantenen el control sobre les dades incloses a les xarxes socials o que la informació publicada no els perjudicarà en el futur a les seves vides personals o professionals".

A Catalunya, també s'ha tractat aquest tema a la jornada "Jove 2.0 i privacitat", organitzada al CosmoCaixa per l'Agència Catalana de Protecció de Dades i el Departament d'Educació, en la qual ha intervingut la psicòloga infantil Tanya Byron, autora de l'informe "Nens més segurs en un món digital". Byron ha alertat que "els nens sempre podran tenir accés a aquestes xarxes socials", i ha apostat per "aconseguir que pares i nens treballin conjuntament per trobar una nova manera de preveure tot això".

De fet, el problema és més greu del que sembla. A Catalunya ja s'han donat els primers casos de suplantació de la personalitat a la xarxa. Els Mossos ja han rebut fins a 20 denúncies referents al tema.. Un exemple clar, n'és el cas d'un jove informàtic de Parets del Vallès, que es va trobar amb el seu perfil del Facebook manipulat per un desconegut. L'intrús va penjar entrades d'ideologia nazi en nom seu i fins i tot va arribar a xatejar amb els seus amics, davant la impotència del jove que, tot i ser informàtic, es va veure incapaç d'evitar-ho.

I tu? Prens alguna precaució a l'hora de fer públiques les teves dades a internet? Creus que l'ús de xarxes socials comporta riscos? Quins?

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut