Barcelona

Primeres denúncies a Catalunya per suplantació d'identitat a internet

A Catalunya s'han donat els primers casos d'usurpació de la personalitat a la xarxa. Fins a 20 persones han presentat una denúncia als Mossos per suplantació d'identitat a internet. Un d'aquests casos és un jove informàtic de Parets del Vallès, que es va trobar amb el perfil del Facebook manipulat per algú que desconeixia. L'intrús es va fer passar per ell, va escriure entrades d'ideologia nazi i va penjar fotografies amb comentaris que tothom va poder llegir. Fins i tot, el presumpte impostor va arribar a xatejar amb els seus amics. La Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d'Esquadra investiga cada cop més casos com aquest, encara que de moment no són xifres alarmants.

Actualitzat
Un dels riscos que comporta la xarxa és que et suplantin la identitat. Això és el que li va passar a un jove de Parets del Vallès, que es va trobar que algú manipulava el seu perfil del Facebook, sense que ell ho pogués evitar tot i ser informàtic. El jove va decidir denunciar-ho, però ara encara té por i no vol donar la cara. Parla del seu cas amb impotència i ràbia, tot i que, cinc dies després de denunciar-ho a la policia, el malfactor va desaparèixer del perfil tal com hi havia entrat: per la porta del darrere i sense deixar cap rastre.

"El que més em va fer enfadar i em va preocupar en el seu moment és que si aquesta persona no hagués eliminat aquest perfil, probablement seguiria operant i no hi hauria hagut cap persona per eliminar-lo", ha manifestat el jove.

El sergent dels Mossos d'Esquadra Rafel Carmona ha explicat que de moment "hi ha molt poques denúncies". Segons ha dit, l'any passat "no hi va haver més d'una vintena de denúncies relacionades amb aquest tema a tot Catalunya en tot el 2009". No obstant, ha demanat que s'estigui "atent" i que de seguida que algú s'adoni que s'està fent un mal ús de les seves dades ho denunciï immediatament.

De moment, la pornografia infantil continua sent la prioritat número 1 en la persecució policial dels ciberdelictes. Però els Mossos recomanen que qui sospiti de mals usos a internet ho denuncïi. També posen a disposició dels ciutadans una adreça de correu electrònic, internetsegura@gencat.cat, per a qüestions o dubtes sobre què és delicte informàtic i què no.

Riscos per als menors a la xarxa

La psicòloga britànica Tanya Byron, autora de l'informe "Nens més segurs en un món digital", ha alertat d'altra banda que les limitacions que famílies i escola poden posar a l'accés dels menors a internet són insuficients per garantir que en facin un ús segur. L'experta ha indicat que "ens equivoquem quan parlem de limitar o controlar" ja que "hem de tenir clar que els nens acabaran fent el que volen". L'experta ha recordat que "els nens sempre podran tenir accés a aquesta xarxa,  per exemple el telèfon mòbil quan no són a casa". Per això, ha insistit que el que cal és "aconseguir que pares i nens treballin conjuntament per trobar una nova manera de preveure tot això".

Byron feia aquestes afirmacions davant dels 300 assistents a la jornada sobre la protecció de dades i seguretat a internet que s'ha fet al Cosmocaixa de Barcelona.

A la mateixa jornada, el sergent dels Mossos d'Esquadra Rafel Carmona, que treballa amb escoles per informar els menors dels perills que es poden trobar a la xarxa, ha admès que nens i joves encara tenen molts dubtes sobre com fer un ús segur d'internet. "No són conscients, per desconeixement, perquè ningú els ha explicat mai, que el fet que algú altre manipuli les seves mateixes dades, fent-se passar per ella, pot arribar a ser un delicte", ha explicat el sergent.

Segons els Mossos, la majoria de problemes que es troben els menors a la xarxa els solucionen ells mateixos posant límits o tallant la relació conflictiva, però són molt pocs els que ho denuncien a la policia.
Anar al contingut