Stephen Baker: "Els numerati ho saben tot de nosaltres" (I)

Els numerati ens espien, segueixen el rastre de les nostres dades personals a internet, de les targetes de crèdit o dels telèfons mòbils. Ens provoquen per aconseguir que reaccionem tal com ells volen. El periodista especialitzat en tecnologia Stephen Baker explica que els numerati poden influir en les decisions d'un govern a l'hora de buscar un sospitós o que seran capaços de predir malalties.

Actualitzat
La lectura del seu llibre espanta. No tem que els lectors experimentin un rebuig per saber què fan a internet amb les nostres dades personals?
Sí, ho sé. No ho pensava mentre l'escrivia, però ara m'adono que molta gent s'espanta. El vaig escriure per mostrar el futur, perquè a mi em resulta molt interessant saber com s'analitzen les nostres dades a la xarxa i com els numerati esbrinen coses sobre la nostra vida.  

Qui són els numerati?
Són persones, matemàtics, enginyers o tècnics. Són els únics capaços d'entrar en la muntanya de dades que produïm navegant per internet, amb els mòbils, amb les targetes de crèdit. I ells poden trobar els detalls de les nostres accions fins al punt de comprendre'ns, saber què farem i com ens comportarem.

Ho fan amb un mètode científic?
És una ciència bastant nova perquè només fa una dècada que produïm tota aquesta quantitat de dades. Abans fèiem servir el paper i els numerati no ens podien localitzar digitalment. Però ara tenen les eines i ens poden comparar, per primera vegada a la història, amb milions d'altres persones.

"La informació és poder". Quant de poder tenen els numerati?
En tenen moltíssim. Google és una empresa numerati i fan servir les matemàtiques i les estadístiques per trobar-nos, en grups i individualment, per oferir-nos nous productes o publicitat. Ja veus que, en només una dècada, s'han convertit en una de les empreses més fortes del món.

Són invisibles o hi ha noms reconeguts?
Els fundadors de Google o els treballadors de Yahoo són bastant coneguts. Però la gran majoria treballen en la penombra, en els serveis d'intel·ligència de diferents governs. I fan servir les mateixes tècniques per detectar els possibles crims o els presumptes criminals, la qual cosa no deixa de ser problemàtica.

Per què?
Perquè es poden equivocar i enviar a la policia dades equivocades. Perquè poden extreure dades bastant fiables de grups però no d'individus.

Quin valor té la paraula d'un numerati actualment?
Molt de valor. Abans dèiem que una persona semblava culpable perquè vivia en un determinat barri, era d'una altra raça o membre d'una determinada família. Però ara -i això és el més perillós- fem servir mètodes científics per jutjar la gent. De manera que si l'ordinador diu que tal persona és sospitosa d'un crim li donem crèdit.

Què hem de fer davant d'aquestes situacions?
És molt important que els governs siguin democràtics i que hi hagi llibertats constitucionals. Que consti que una persona és innocent fins que es prova la seva culpabilitat.

(Continua llegint la segona part de l'entrevista: P: Al seu llibre explica que els numerati, a través dels blogs, poden analitzar les conductes o hàbits dels seus autors...)
Anar al contingut