Washington / Pequín

Pequín s'ofèn quan Clinton crida la Xina a abandonar la censura a internet

Les autoritats xineses han advertit que les relacions amb els Estats Units es poden deteriorar arran de les denúncies de censura a internet formulades per Hillary Clinton. En un comunicat difós pel Ministeri d'Afers Estrangers xinès, Pequín afirma que les declaracions de la secretària d'Estat nord-americana amenacen l'entesa amb Washington. Aquesta és la primera reacció de les autoritats xineses després que Hillary Clinton convidés les empreses de comunicació d'arreu del món a rebutjar la censura a internet imposada per Pequín. La Casa Blanca ha fet públic el suport d'Obama a Hillary Clinton i la preocupació del president per l'incident.

Actualitzat
El Ministeri d'Afers Estrangers xinès s'ha queixat de forma oficial per les acusacions de control d'internet llançades per la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton.

Clinton ha trobat, en canvi, una recepció molt positiva entre les comunitats d'internautes i el vídeo amb la seva declaració circula per la xarxa com una prova de compromís amb la llibertat.

Davant de perseguits

La intervenció de Clinton va tenir lloc en un auditori que comptava amb presència de persones que han sigut perseguides per expressar opinions a través d'internet a diversos països.

Les paraules que han ferit el govern xinès l'urgien a acabar amb procediments de censura i a investigar l'acció que es va produir fa pocs dies contra Google i que va fer pensar a aquest gegant de la xarxa en la possibilitat d'abandonar el país.

Però Clinton ha anat més enllà de la menció a la Xina i ha presentat els Estats Units com el defensor mundial de la llibertat a la xarxa, d'una única internet que asseguri a tothom l'accés al coneixement i a les idees. "En un món interconnectat", ha dit, "un atac sobre les xarxes d'una nació són un atac global", i ha esmentat els casos de Tunísia, l'Uzbekistan, el Vietnam, Egipte i l'Aràbia Saudita.

Clinton sosté que mentre es fa evident que les noves tecnologies transformen el món no queda clar com aquesta transformació afectarà els drets humans i el benestar de la majoria de la població. La paradoxa que ha posat de relleu és que "la mateixa xarxa que ajuda a crear moviment per a la llibertat permet a Al-Qaeda incitar a la violència".

Hillary Clinton ha comparat la llibertat d'accés amb les llibertats fonamentals dels Estats Units i no sembla probable que l'enuig xinès pugui modificar una posició que la secretària d'Estat ha vinculat als principis fundacionals dels Estats Units, un país que assumeix, per boca de la seva màxima responsable en relacions externes, la defensa de la llibertat a la xarxa arreu del món.

Obama, preocupat

La Casa Blanca ha fet pública la preocupació de Barack Obama per la violació de la seguretat cibernètica de Google a la Xina, i el suport del president a les declaracions de la secretària d'Estat, HillaryClinton.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut